Nu är årets fattigaste månad här

Textstorlek:

Då är det dags att se över utgifterna extra noggrant. För nu har månaden, januari, som kallas årets fattigaste månad startat.

Hela showen är slut. Ridån har stängts. Julskinkan, prinskorven och julklappar som bokstavligt kostat skjortan är borta med vinden. Kvar i plånboken skramlar endast några mynt. Om man nu har några mynt i plånboken i dessa kontokortstider. Snart är dessa båda kanske ett minne blott. SJ erbjuder chip i handen för att kunna läsa av biljetter, ett implantat som ersätter färdhandlingar. Snart kanske alla måste betala med dessa. Flera svenskar har det redan, bland annat som passerkort.

Men jag tycker att man bör vara kritisk. Om hela utvecklingen går mot att ett chip ersätter kontanter och kontokort och id-handlingar blir ju alla tvungna att ha det. Smidigt tycker kanske en del, det tycker inte jag. Det är en otäck utveckling, i så fall, där människor förlorar kontrollen helt över sina liv.

Kanske det är någon annan som kommer börja styra människorna genom detta chip? En elak typ som enbart är ute efter att få människorna att göra exakt som den vill. En diktator helt enkelt. Det är som en sceince-fiction film från 1980-talet. Idag kan vi se verkligheten av den som kryper allt närmare. Det vi inte tror kan hända idag, kanske är verklighet om några år.

Vem trodde på 1980-talet att människor skulle kunna visa upp sina resehandlingar genom ett implantat som opererats in i handen?

Jag saknar den där tiden då man bara kunde slänga upp en tjuga och åka buss i lugn och ro, vart man ville. Nu vet jag knappt hur man gör längre, eftersom jag åker buss så sällan.

Hur som helst om man vill spara in pengar så finns det ju bra tips. Till exempel kan man göra matlådor istället för att äta på restaurang och man kan laga de där kläderna som har gått sönder. Apropå att reparera så är det få svenskar som gör det och tyvärr är det kunskaper som försvinner allt mer.

Jag har tänkt på det där med kunskap, kris och mat. Hur ska man klara sig själv när maten är slut? När sista burken med bönor är uppäten. Man är liksom van vid att maten bara finns där i butiken.

Men kunskapen hos många, inklusive mig själv, måste pimpas upp en hel del. Jag hade ett intressant samtal med Lena Ryberg-Ericsson, matentusiast i länet, där hon pratade om kunskaper som går förlorade när det gäller att förvara mat vid en kris. ”Mat kan man hitta, men kunskapen om hur man ska förvara den behövs”, sa hon.

Just nu förvarar jag mina matvaror i ett kallt uterum. Mitt kylskåp gick sönder för ett tag sedan och jag är så tacksam över att det är kallt ute just nu. Det är det enda som är bra med denna kalla årstid tycker jag. När det blir mildare hoppas jag ha ett fungerande kylskåp.

En nyhet nyligen handlade om ett byggbolag som på nätet visat att de sålde en kombinerad kyl och frys för endast 82 kronor. Flera kunder hade noterat prisraset.

För bra för att vara sant? Ja, det var det naturligtvis. Men 82 kronor för en kombinerad kyl och frys hade suttit som en smäck så här i årets fattigaste månad för mig!

Cecilia Eriksson