Spår av varg på tomten

Textstorlek:

I december märkte Sofia Degerfeldt att familjens getter och katter verkade vara rädda för något. I förra veckan upptäckte hon spår som Länsstyrelsen bekräftade var spår av varg. Nu är familjen tvungna att låta djuren övernatta inomhus och de överväger att göra hagen mer rovdjursskyddad.

I förra veckan rapporterade Sofia Degerfeldt, vad hon misstänkte var vargspår på sin tomt i i Medåker i Arboga kommun, till Skandobs som är ett nätbaserat rapportsystem för stora rovdjur. Samma dag kom en kvalitetssäkrare från Länsstyrelsen till henne för att kontrollera spåren.

– Han var osäker och sa att det verkade som att det var en hund.

Sofia var skeptiskt till det första utlåtandet.

– Varför skulle en så stor hund gå genom hela trädgården mitt i natten? Hundar springer ju bara runt och sniffar lite, säger hon.

Men dagen efter kom kvalitetssäkraren igen för att spåra och konstaterade att det rörde sig om en varg. Spåren kunde följas genom trädgården, till familjens gethage och vid stenavsatsen intill huset. Sedan hade vargen vandrat vidare upp i skogen.

– Det kändes olustigt att den har varit in här på gården, säger Sofia.

Här finns höns, katter och sedan nära ett år tillbaka har familjen också getter. Nu får de hålla sig inne på nätterna.

Hon mötte tidigare en annan bybo som berättade om en bekant som blivit av med sin hund.

– Jag mötte honom med geväret på axeln när han var ute med sin hund och jag tänkte att det är ju inte jakt nu. Men han berättade att det var ifall vargen skulle komma och ta hans hund. Hans bekant blev av med sin hund på andra sidan skogen. Vargen hade hoppat ut på en sida av skogen, tagit hunden och hoppat iväg. Så fort hade det gått.

– Han sa att han tyckte jag var kaxig för våra getter är ju frigående. De hoppar upp i skogen och sedan försvinner de iväg i en timme. Sedan ropar man på dem och då kommer de hem.

Sofia frågade kvalitetssäkraren på Länsstyrelsen vad hon kunde göra för att skydda sina djur.

– Vi har ett ganska högt elstängsel just för att getterna inte ska rymma. Han sa att vi kan sätta en eltråd på utsidan av staketet så att det blir mer rovdjursskyddat, så det ska vi göra till sommaren när man kan börja stolpa igen.

– Skogen som går här är våran, vi funderar på att rovdjursskydda hela vägen för att man ska slippa oroa sig.

Sofia har tidigare känt sig lugn.

– Vi har ett rådjurspar som går här och brukar få kid varje år så jag har alltid varit lugn. Om det är mycket varg försvinner rådjuren, kiden först.

Men livet har förändrats sedan de flyttade till landet för nio år sedan.

– Jag kommer ihåg när min yngsta var nyfödd, för åtta år sedan. Då parkerade jag barnvagnen med henne sovandes i den vid vägkanten och sedan kunde jag gå i skogen och plocka svamp, men nu känns det bara olustigt.

I början av december märkte hon ett förändrat beteende hos djuren på gården.

– Getmamman började titta stirrigt mot skogen och närmare jul märkte jag att vår hankatt bara sprang ut för kissa och sedan gick in på en gång. Han går med svansen nere som om han inte är glad. Sådan är han inte normalt sett, han kan vara borta hela dagen och komma hem när det är dags för kvällsmat och sedan gå ut igen.

Numera håller de sig alltid hemmavid, ifall det skulle hända något.

– Jag tycker barnen är stora nog att vara ute själva och att jag kan göra sysslorna inne under tiden. Det är ju lite därför som man bor på landet – för att barnen ska kunna var ute själva. Men jag vill ha dem såpass nära att jag kan höra dem, annars är det något lurt.

– Jag tror inte att någon skulle vilja ha en varg hemma, oavsett om du har barn eller inte. Men jag vill poängtera att jag inte har något emot varg så länge den håller sig i skogen.

Är du orolig för att vargen kommer tillbaka?

– Om det hade varit fler tror jag att jag varit mer orolig, men nu verkar det bara vara en så jag känner mig inte särskilt orolig. Men jag vet ju inte om han har varit här innan, för det har ju inte varit någon snö.

Sofia undrar om det kanske rör sig om samma varg som det rapporterades om på två platser i Lindesberg samma dag.

– Ålsäng ligger ungefär fyra kilometer härifrån fast i Örebro län. Gränsen går ju precis här borta så det är ju inte långt härifrån.

Hon säger att hon inte är så rädd för egen del.

– Då mer rädd för vildsvinen som vi har mycket av. Det kom upp ett vildsvin från dikeskanten när jag cyklade hem från stallet, jag trodde det var en björn först och har aldrig cyklat så fort i hela mitt liv. Men den jagade inte mig, den upptäckte nog mig samtidigt som jag upptäckte den.

Vildsvinen har däremot inte gått in i trädgården.

– Nej, de har inte varit här än och det är man glad för.