Den simulerade världen får äldre att röra på sig

Textstorlek:

Sedan i höstas har man i Hallstahhammar börjat prova med att engagera pensionärer på äldreboendet Äppelparken med hjälp av så kallad VR-teknik. Fritt översatt betyder det virtuell verklighet och tekniken simulerar miljöer på ett verkligt sätt – som att exempelvis plocka svamp och bär. Tekniken används bland annat i utbildningen för piloter och kirurger.

På Äppelparken är det den finska avdelningen som fått prova på att använda VR-glasögonen. Varje tisdag kommer Marianne Kiiskilä, samordnare för finskt förvaltningsområde i kommunen med sin utrustning. På boendet är de boende multisjuka och en del är dementa. Men de som vill får prova på tekniken då Marianne dyker upp.

– Vi började med detta i höstas och programmen är enkla såsom att besöka en djurpark eller dyka under vattnet. Men vi har också program som aktiverar pensionärerna genom att simulera att de plockar bär eller svamp. Det gör att de samtidigt gör gymnastiska övningar då de sträcker sig efter bären eller frukterna, berättar Marianne Kiiskilä.

Men snart kommer de boende att få uppleva Finland.

– Ja, jag har varit i Finland och filmat. Då Finland fyllde 100 år filmades det också på 100 platser i Finland, från norr till söder, och det kan användas för detta ändamål. Vi funderar också på att filma sådant som de kanske arbetat med. Det finns till exempel en man som kört isbrytare i sitt yrkesliv.

Men alla på boendet vill inte eller vågar prova på tekniken.

– Nej, de kan ibland vara oroliga och många vill bara titta på.

Att titta på går alldeles utmärkt då den som ser på ser samma sak på en tv-skärm som den som tittar i VR-glasögonen.

– Det finns många finska äldreboenden och snart har vi alltså tillgång tii 100 nya filmer med bra kavlitet.

Idén till projektete kommer ifrån Finland där folkhälsan började prova på tekniken som en rehabilitering.

– De tog bland annat fram ett VR-spel tillsammans med ett företag vilket jobbade tillsammans med sjukvårdspersonal.

På Äppelparken började man med enklare filmer som en tur i en djurpark, rundvandring i Venedig och en film från Kina. Till det mer avancerade spelet där man plockar olika frukter och bär används två handkontrller som talar om för programmet hur man rör händerna.

– Man kan kalla dem för fjärrkontroller utan knappar – de äldre vill inte ha knappar. Men med detta program tränar man rörlighet, balans och smidighet. Man sitter helt enkelt i en vagn som följer en räls och så plockar man svamp och bär som man lägger i en korg, berättar Kiiskilä.

Hallstahammar är först i landet med detta och det var Marianne Kiiskilä som kontaktade folkhälsan i Finland och samarbetsföretaget i Danmark.

– Vi tänkte köra på med detta i ett år framåt för att sedan utvärdera.

På äldreboendet finns tio avdelningar och nu funderar Siiskilä på att sätta upp sensorer så att de boende kan använda utrustningen när de vill istället för bara en gång i veckan. Så klart har detta renderat ett intresse för studiebesök från de kommuner som ingår i finskt förvaltningsområde.

– Bland annat har Västerås stad bokat ett besök men man måste ta det i små grupper.

Men även om de boende inte vill ha knappar på fjärrkontrollerna och att en del tycker det är lite obehagligt finns det ändå önskemål om lite andra saker.

– Ja, det finns ett program där man hämtar virke i skogen, bygger något av det och sedan målar färdigt. Och med sensorerna kan de röra sig i rummet och utföra de olika sysslorna. Men för en del kan det bli lite för mycket.

Ändå är det någon av de boende som sagt:

”Det där var väl lite tråkigt”

– Ja, en del vill ha lite action, skrattar Marianne Kiiskilä.