Det 50:e Engelbrektsloppet avgjordes i blötsnö

Textstorlek:

Engelbrektsloppet jubilerade genom att fylla 50 år. Dock var detta inte det 50:e loppet då man under tidigare år tvingats ställa in några gånger. Tyvärr märktes inte mycket av bemärkelsedagen, här fanns inte ens någon som sålde korv eller hamburgare åt publiken. Loppet, i blötsnö, avgjordes i alla fall genom en spännande spurtuppgörelse.

Regnet hängde i luften och de senaste dagarna med plusgrader kunde ha ställt till det. Men utifrån förutsättningarna var det ändå väldigt fina spår vilket även åkarna tyckte. Det gick dock en aning långsammare än i fjol då Jimmie Johnsson, Rembo IK, vann – vilket han upprepade i årets lopp. Men det satt långt inne.

– Ja, jag var rejält sliten under det första varvet även om jag hade kanonbra skidor.

Även om han fick spurta mot konkurrenterna Axel Bergsten, IFK Skövde SK och Joakim Lindberg, Grytgöls IK så höll de tre inte ihop under hela loppet.

– Jag och Joakim drog ifrån under det andra varvet men när det var en mil kvar kom Axel ikapp oss. Han var sliten under det första varvet och skidorna släppte mycket i spåren. Sedan fick jag kika över axeln för att hålla koll på honom, ler Johnsson.

– Jag tryckte på och kände att jag drog ifrån några meter. Det är väl rutinen och jag sparade mig på första varvet, skrattar han och kastar en blick på trean Axel Bergsten.

Jimmie Johnsson vann sitt fjärde Engelbrektslopp vilket han är ensam om att ha gjort. Och i år blev det alltså en spurtuppgörelse. Nu fokuserar han på Vasaloppet och han siktar högt.

– Att komma bland de tio bästa vore riktigt roligt – jag siktar på det.

Bäst bland damerna blev norbergsbördiga Linn Sömskar som vann damklassen i överlägsen stil. Segermarginalen blev hela 25 minuter.

– Bitvis gick det trögt men jag är ändå nöjd med mina skidor. Och jag hade ett fint stöd från publiken hela loppet igenom.

Nu hoppas hon på att få åka i världscupen i Italien i helgen.

Men att det var jobbigt för många i blötsnön gick inte att ta miste på. Många klev av vid varvningen i centrala Norberg. En av dem var Kurt Jensen, 72 år, från Norberg.

– Ja, jag bryter, jag är så illa tvungen. Jag har kört omkull tidigare i år och gjort illa mig i en arm. Nu ramlade jag igen och slog i samma arm. Och att det gör ont är bara förnamnet.

Han tyckte spåren var bra sett till förhållandena.

– Ja, de har hållit skapligt men det blir värre för dem som kommer efter. Detta skulle ha blivit mitt 39:e Engelbrektslopp men jag får komma igen till nästa år, sade Kurt Jensen.

Ann Ljungberg från Östervåla IF kom in som fyra i damklassen. Men det kunde ha varit annorlunda.

– Ja, för två år sedan cyklade jag Engelbrektsloppet och ramlade illa. Jag fick föras iväg med ambulans och har gjort tre operationer och fick infektioner så jag har ätit mycket antibiotika. Så detta var lite av en revansch.

Hon är så klart nöjd med sin fjärdeplats men hon tyckte det var jobbigt att trugorna fastnade i blötsnön titt som tätt. Placeringen var en framgång – de två tidigare Engelbrektsloppen hon åkt har hon kommit på 11:e och 14:e plats.

– Jag kommer att åka fler gånger och i sommar kommer jag att cykla loppet igen, säger Ann Ljungberg och tillägger att hon är 50 år, har fem barn och två barnbarn.

Marcus Markström från Åkersberga åkte sitt första Engelbrektslopp. Däremot har han gjort 15 Vasalopp.

– Men i år tänker jag åka mitt sista, sade Markström och tittade mot upploppet för att se om hustrun var på ingång.

– Ja, jag tror att hon kommer snart och jag vet att hon tagit in på mig.

Han åkte Engelbrektsloppet trots att han har en hälseneinflammation men ändå var han mest rädd för att bryta en stav i blötsnön.

– Efter Vasaloppet skall jag operera hälsenan.