Han slåss för det goda på Ängsö

Textstorlek:

Ryttarkonst och vapenskicklighet visas upp inför publik i premiären av Engsö medeltidsdagar. I riddarkampen mot målet av förlåtelse, försoning och fred spelar Joakim Nätterqvist, känd från filmerna om Arn.

Det blir en underhållande saga i ett tornerspel som utspelar sig varje dag under Engsö medeltidsdagar den 6-8 juni med Joakim Nätterqvist och Riddargruppen af Bardhe.

Sagan handlar om en släktfejd där de inblandade slåss om land.

– Jag har skrivit den och den är nästan klar. Det handlar om förlåtelse, försoning och fred. Jag representerar den goda sidan och spelar sonen som återvänder och strider mot sin farbror för att få möta sin syster igen, berättar Joakim Nätterqvist.

Till vardags är Joakim skådespelare och lärare för blivande skådespelare. Han bär på ett bagage av utbildning i teater både från gymnaisetiden i Halmstad, men också från Teaterhögskolan i Stockholm och han har spelat olika roller i flera teateruppsättningar och tv-serier.

Men 2007 kom filmen Arn- Tempelriddaren och 2008 kom uppföljaren Arn-Riket vid vägen slut. Filmerna är baserade på böcker efter Jan Guillou. I dem spelade Joakim Nätterqvist huvudrollen som korsriddaren Arn Magnusson. Att få den rollen var en stor skjuts i han karriär.

– Det var absolut en stor händelse, det var en ära och ynnest och det var en pojkdröm som gick i uppfyllelse, säger han.

Han minns inspelningstiden. Trots långa arbetsdagar så konstaterar han ändå att det var en lyxig situation att befinna sig i och han lyfter speciellt fram när han red i öknen under filminspelningen.

– Jag minns hur allt runtomkring bara fladdrade förbi och jag fick leka riddare, det var roligt. Men det var en allvarsam lek, säger han.

Det var ändå få som skadade sig, vad han känner till, och själv ramlade han av hästen någon gång.

– Men det gick bra, säger han.

Efter Arn-filmerna öppnades Joakims ögon för tornerspel och det var under en medeltidsmarknad i Sala, vid Sala silvergruva, som Joakim kom i kontakt med Riddargruppen af Bardhe. Han deltog då själv i medeltidsmarknaden och fokus låg på att träffa barn och dubba dem till riddare.

Nu är alltså även hästarna i fokus.

– Mitt största intresse är att hålla på med hästar och i tornerspelet med fäktning och träning får jag göra något tillsammans med hästen, säger han.

Intresset för hästar ligger i generna. Joakims farfar Dag Nätterqvist var en duktig hoppryttare som deltog i olympiska sommarspelen. Joakims pappa Ted Nätterqvist har som hopptränare rest över hela världen.

– Han tränade i USA, Italien och Frankrike. Jag hängde med och växte upp med att det var hästar överallt.

– Pappa och mamma har varsin gård. Pappa rider inte, men mamma Pia Levin tävlar fortfarande och köper och säljer hästar över hela världen.

Hur gammal var du när du började rida?

– Mamma och pappa har berättat att jag var fem år när jag galopperade på en ponny.

Men Joakim har aldrig varit speciellt intresserad av att tävla.

– För mig var det mer en lek. Jag red i skogen med kompisarna.

Han lekte också mycket ensam.

– Jag var ensambarn väldigt länge, innan mina syskon föddes. Jag lekte mycket själv, i stil med Indiana Jones och Clint Eastwood.

Anledningen till att Joakim tackade ja till att vara med på Engsö medeltidsdagar är för att han känner arrangören Margretha Lodestad, som också startade upp medeltidsmarknaden i Sala.

Joakim har aldrig besökt Ängsö tidigare.

– Det ska bli jättespännande. Det är ju ett arrangemang för hela familjen och jag får se om min son har tid att följa med. Han håller också på med teater och rider ibland.

Utöver tornerspel så kommer det bland annat att finnas möjlighet att träffa gycklare, äta medeltida mat, rida på ponny med lans på en liten tornerspelsbana, uppleva vikingatida stridskonst och medeltida bröllop. Vikingabåten Plym kommer också att finnas på plats.

Arrangören Mararetha Lodestad berättar för Västmanlands nyheter att hon har bjudit in någon från kungafamiljen till att inviga Engsö medeltidsdagar, men hon har ännu inte fått något svar.