Kvinnoöde blir teater

Textstorlek:

På Högfors herrgård utanför Norberg kan man ännu känna historiens vingslag. Herrgården uppfördes av den så kallade röde greven Hugo Hamilton, riksdagsman men också brukspatron. Han fick fem barn, fyra flickor och en pojke, varav en av flickorna var Florrie. Hennes liv på herrgården blev först en bok av norbergsförfattaren Yvonne Gröning för att nu bli teater på Västmanlands teater.

Nyligen var hela ensemblen med regissören Niklas Hjulström i spetsen på plats på Högfors herrgård för att insupa atmosfären. Nuvarande ägare av herrgården, Claes Allin, har bott här i fem år men då han köpte fastigheten kända han inte till dess historia.

– Nej, jag kände inte till Florrie, faktum är att jag inte kände till speciellt mycket om Bergslagen över huvud taget, säger Claes Allin som flyttade till Norberg från Stockholm.

– Men då vi flyttade hit och började forska i husets och platsens historia dök hon upp. Sedan kom Yvonne Gröning då hon gjorde research för sin bok.

Han berättar att han såg herrgården i en annons och fastnade för den.

– Jag bodde i ett villaområde i Saltsjöbaden i Stockholm men trivdes inte där. Jag har tidigare bott på landet och drivit lantbruk och insåg att detta var unikt, säger Allin.

Att det blir teater av Florrie Hamilton är regissören Niklas Hjulströms idé.

– Jag satt och pratade med manusförfattaren Kjell Sundstedt om Florriehistorien och ramlade över en historia om en Hanna Pettersson som bland annat höll i tetaterprojekt här i Högfors. Hon hörde till tjänstefolket och vi tänkte vad händer om vi låter de två mötas och prata om sina perspektiv. Livet var stenhårt i början på 1900-talet och vi såg att det fanns bäring i historien långt in i vår tid. Det är intressant med klassamhället, tycker Hjulström.

Rollen som Florrie skall spelas av Cicilia Sedvall.

– Jag äger ingen herrgård men jag är ändå mer privilegierad ändå då jag har ett jobb och två barn.

Sedvall berättar att Florrie var den enda av systrarna som skaffade sig en utbildning. Men hon trillade tillbaka i sin herrgårdsroll. Dessa strukturer är inte lika tydliga i dag.

Teaterensemblen kom alltså till Högfors herrgård för att få en känsla av tiden och miljön.

– Florrie var född på 1880-talet. Hennes pappa var landshövding, brukspatron och satt i riksdag och regering. En av hennes systrar sköt sig och en blev deprimerad – ja, alla syskon gick olika öden till mötes. Hon valde att stanna hemma istället för att bege sig ut i världen och gå samma öde till mötes. Istället samlade hon dåtidens kvinnorörelse till ett slags seminarier och samtal. Hit kom bland andra författaren Elin Wägner och författaren och teologen Emilia Fogelklou. De hade politiska, psykologiska samtal och juridiska funderingar. Allt detta samlade en styrka som sipprade ut i resten av landet, berättar Hjulström.

Av detta blir det nu teater vilken har premiär i Västerås den 22 mars. Sedan blir det turné i länet med premiär på Teaterbiografen i Norberg.