När det oregisserade blir intressant

Textstorlek:

Nu har det hänt igen. Det är inte ofta, eller tja, ibland slinker grodor ur kungens mun. Nu skall vi inte blanda ihop felsägningar, som att han kallar arbogabor för örebroare, med rena grodor. Men grodor är det inte utan han råkar bara säga vad han egentligen tycker om saker och ting. Något vi sällan får veta. Nyligen satt han i Vinterstudion på SVT och då Vasaloppet kom på tal kom det.

”Egentligen är det ju dötråkigt. Vasaloppet är ju det tråkigaste som finns egentligen. Det händer ingenting. De bara åker och åker och åker, sen de sista kilometerna börjar de gasa på lite grann”, sa kungen i SVT.

Kanske han bara sade sanningen och att många håller med. Men det stämmer inte med det höga deltagarantalet varje år eller med tittarsiffrorna som brukar vara höga vid Vasaloppet. Men han skapade i alla fall en bild av familjen Bernadotte. Jag framför mig hur de sitter framför tv:n varje första söndag i mars och tittar på loppet som många nog skulle kalla ett kulturarv till och med. Alla iförda pyjamas och tofflor ur förrådet med presenter som de alltid får av svenska folket då någon i familjen fyller år.

Kungen beklagar sig över hur tråkigt det är loppet igenom medan Silvia manar honom att aldrig nämna offentligt vad han tycker. Men till slut slank det ur honom i alla fall – och i direktsänd tv. Till nästa jul då kungaparet skall intervjuas för det årliga tv-programmet med dem kunde reporten kanske fråga vad kungen tycker om schack, vattengymnastik eller undervattensrugby. Det vore kul att höra.

Vd.n för Vasaloppet försöker dock hålla relationen med kungahuset på topp och säger:

”Om man lyssnar på hela intervjun märks det att kungen har en positiv känsla för Vasaloppet, som kryper långt innan-för skinnet. Visst är han mycket intresserad av Vasaloppet. Det syntes också i inslaget, att han i samband med VM 2013 följde Vasaloppet från en barack i Val di Fiemme. Dessutom har ju kungen åkt Vasaloppet några gånger”.

Uttalandet är lika glatt som om man slår sig på tummen med en hammare:

”Jajamänsan, där slog jag mig på tummen”.

Tänk om nordkoreas Kim Jong-un plötsligt skulle säga att militärparader är det tråkigaste som finns. Paraderna påminner ju mångt och mycket om starten i Vasaloppet De bara åker och åker och ingenting händer. Men om han skulle lägga till att sen de sista kilometerna börjar de gasa på lite grann. Då skulle det kännas lite oroväckande.

Nu skall vi inte jämföra vår kung med en diktator. För vem tror att Kim Jong-un skulle stå i en barack i Italien och titta på Vasaloppet.

Nu var väl inte sågningen av Vasaloppet så uppseendeväckande egentligen. Det finns betydligt allvarligare saker att bekymra sig om. Men det är ju så att allt oregisserat som slinker igenom ofta blir intressant. Och det gäller ju inte bara kungen utan de flesta med någon slags maktposition. President George W Bush är väl den ultimata i det fallet. Det gjordes ju till och med en bok om alla hans grodor. Och han gillade ju böcker visade det sig.

”Speciellt de med bilder i”, som han sade.