Om man drar ut sladden blir det trådlöst

Textstorlek:

Många av er har säkert sett nyhetsinslagen om hur telefonsamtal till numret 1177, sjukvårdsguiden, legat öppna för allmän beskådan en tid. Det skall ju vara ett telefonnummer där man som vårdtagare skall känna sig trygg då man ringer en sköterska. Så tänker och tror nog många i alla fall. För min del är det väl inte så mycket att hetsa upp sig över men nyheten dominerade i alla fall i ett par dagar där ministrar och ansvariga intervjuats hit och dit. Om nu någon är intresserad av den gången jag ringde och misstänkte att jag av misstag tagit några piller för mycket och vad jag i så fall skulle göra så får den väl lyssna på det samtalet.

För tydligen har cirka 50 personer gått in och lyssnat på samtalen till 1177. Till en början förnekades detta men dagen efter kom det fram att så var fallet. Kanske inslaget som först kablades ut var rena reklampelaren och det var då det började ringas. Men min undran kvarstår, vem är intresserad av att lyssna på detta? Hur som helst visade sig felet ha uppstått då någon på ett företag som har hand om servrarna hittade en sladd som låg lös. Denne någon plockade upp sladden och satte i den i första bästa uttag som denne hittade. Det uttaget visade sig alltså vara det uttag som gjorde att vem som helst kunde gå in på servern och se vem som har hemmorojder eller nagelsvamp. Jag vet inte om jag på ett sådant ställe skulle ställa mig och fundera vilket uttag sladden som är lös skall in i. Jo, fundera skulle jag kanske göra. Men därifrån till att stoppa in den i första bästa uttag hade nog steget varit långt.

Dessutom undrar man var denna sladd som låg lös skulle vara. Det har man inte fått veta. Någonting annat måste ju ha fallerat. Den kanske var kopplat till något moln som det heter där man kan lagra data som för tillfället inte behövs. Kanke det där molnet blåste bort med stormen Jan. Eller tänk om det är detta som kallas sladdlöst, man drar bara ur dem helt enkelt. Det var precis så vd:n på företaget svarade då han fick frågan hur de löste problemet. ”Vi drog ut sladden”

Tänk om personen som först satte i den lösa sladden inte sett nyhetsinslaget och ser att sladden återigen är lös – vad gör han eller hon då? I med sladden igen och så kan vi återigen gotta oss åt folks olika problem. 1177 fungerar lite som Facebook. Där får man ju veta allt om folks promenader, oändliga bilder på solnedgångar, älgkor och vad man gjort eller inte gjort på semestern. Helt enkelt sådant som vi måste få veta. På 1177 är det dock inga bilder utan här får man själv fantisera ihop det hela. Men onödigt vetande om folks havanden och låtanden och besvär får man sig i alla fall till livs. Om man är intresserad vill säga.

Som av en händelse går det en serie på SVT om vad som händer då landet drabbas av ett totalt strömavbrott. Det är två grupper med folk – den ena gruppen får bo i ett arkitektritat hus där allt styrs via dator och fjärrkontroll. Ett googlehus som någon sade. Den andra gruppen får bo i ett rött hus på landet där inget styrs trådlöst utan här finns istället det man behöver såsom exempelvis två eldstäder. De som flyttar in i googlehuset är först glada över lyxen men då krisen sätter in, vilka tror ni är gladast då? Man undrar, hur f-n kan man bygga ett hus utan eldstad i. Men om det finns el kan man i alla fall sätta på tvättmaskinen från jobbet så är det tvättat och klart när man kommer hem. Titta på det – programmet finns på SVT Play.

Jan Å Johansson