Länets största slutar

Frida Hansdotter säger nu hej då till utförsåkningen. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Nyligen meddelade utförsåkaren Frida Hansdotter från Norberg att hon avslutar sin karriär. Helgens slalom i Andorra kommer att bli hennes sista tävling. Den 33-åriga OS-guldmedaljören skriver:
”Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar”.

Hon har inte ställt upp på några intervjuer efter beslutet utan väntar med det till sista tävlingen. Men i ett pressmeddelande skriver hon att beslutet har smugit sig på. De senaste åren har hon varit vår största alpina stjärna med sina 35 pallplatser. Kulmen nådde hon dock i fjol med sitt OS-guld i slalom i Pyeongchang.

”OS i Pyeongchang och VM på hemmaplan har varit mina stora mål de senaste säsongerna och jag har inte velat fundera mycket på tiden som kommer efter. All energi och fokus har legat på min uppgift att lyckas med mina mål. Men den här säsongen har jag inte känt samma hunger och driv som tidigare. Det har omedvetet smugit sig på under säsongens gång. På något underligt skönt vis känner jag mig nöjd”, skriver Hansdotter i ett uttalande och fortsätter:

”Jag är medveten om vad som behöver genomföras för att nå höga mål och hur mycket tid jag har lagt ned de senaste åren på att vara en av världens bästa skidåkare. För att slåss om segrar behöver jag vara beredd att ge 120 procent och lite till. När jag säger det till mig själv känner jag inifrån att det här är rätt beslut. Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar. Lämnar ett stort tomrum”.

Tommy Eliasson, alpinchef på Svenska skidförbundet, har dock uttalat sig och beskriver Frida Hansdotter som en fantastisk ambassadör för svensk utförsåkning. Han menar att hon har haft en svårslagen jämnhet och legat i världstoppen i mer än ett och ett halvt decennium. Han säger också att hon för alltid kommer att vara en av de stora svenska utförsåkarna och att hon inspirerat flickor och pojkar att börja med sporten.

Utöver OS-guldet har Hans­dotter även två VM-silver och tre VM-brons.