Lättare få fyrlingar än en storvinst

Textstorlek:

Ingen har väl undgått att höra om flygolyckan i Etiopien. Planet var en Boeing 737 Max vilken man ser överallt vid terminalerna på Arlanda. För en tid sedan flög, som jag berättat tidigare, den bättre hälften och jag till Helsingfors. Och så här i efterhand ter det sig riktigt skrämmande då det visade sig vara ett flygplan av samma typ som de två som nu störtat under en kort tid. Så här efteråt har den bätter hälften berättat att hon upplevde att stigningen som planet gjorde vid starten var väldigt brant. ”Vi låg ju nästan i sätena”, säger hon.

Och just detta är vad man tror är orsaken till krascherna. Nämligen att om flygplansmodellen stiger för brant och tappar fart skall någon datapryl slå till så att nosen pekar nedåt istället. Men om det är så är det ännu ingen som vet. Det är i alla fall en obehaglig tanke att man flugit med en sådan maskin som nu har fått flygförbud.

Jag har flugit många gånger i mina dar och jag kan säga att för min del blir det aldrig någon vanesak. Det är ju trots allt ett ganska onaturligt sätt att ta sig fram på. Man har väl inte varit någon som av rädsla kryper på väggarna i kabinen – men särskilt bekväm har jag inte känt mig.

561 942 260. Nej, det är inte ett telefonnummer utan vinsten på Eurojackpot i helgen – en halv miljard kronor. Efter många om och men visade det sig att det var ett par i Närke som vunnit den otroliga summan. Det är minst sagt mycket pengar men hur gör man av med dem? Är det ens möjligt? Jo, det är klart att det är, dock måste man sikta högt. Pengarna räcker inte ens till ett Jas-Gripenplan vilket kostar cirka en miljard kronor – om man nu vore sugen på ett.

År 2016 var det någon i USA som vann historiens högsta vinst på 7,6 miljarder kronor. Det är en så stor summa så inte ens kvällstidningarna kom på hur man skall bli av med dem eller vad de räcker till. Så en valde att vända på det hela och lista vad som skulle kunna vara vanligare än att vinna jackpotten:

Ha ett IQ som är 190 eller högre – 1 på 107 miljoner

Få fyrlingar utan att ha genomgått en fertilitetsbehandling – 1 på 729 000

Dödas av en asteroid – 1 på 700 000

Dö genom drunkning – 1 på 1 113

Bli träffad av blixten medan man drunknar – 1 på 183 miljoner

Förr kunde jag ibland köpa en så kallad Lördagsgodis för 75 kronor i hopp om att vinna något. För er som inte vet det är det inget godis som man äter utan den innehöll stryktips, lotto och måltips plus något annat som jag inte minns. Och när jag ser tabellen ovan förstår jag att chansen att vinna något är ganska minimal. 

Att det var länge sedan jag spelade förstod jag härom dagen då jag var på den lokala matvaruaffären för att hämta ut ett paket. Det tog tid innan jag blev expedierad så jag tittade mig omkring. Eftersom postutlämningen är kombinerad med spelavdelningen är det mycket reklam för olika spel. Men inget om Lördagsgodis.

Jag frågade varför och fick till svar att det inte finns längre utan att det nu heter Rubbet. ”Men stryktipset ingår inte”, fick jag veta. 

Konstigt. Hur kan det heta rubbet då inte allt är med?

Jan Å Johansson