Tema: Jord & Skog

Miljoner back efter sommarens torka

Textstorlek:

Mitt sista besök på Svånö gård i Rytterne utanför Västerås sker i strålande solljus och med vårkänslor i luften.

Även om solen och vårkänslorna värmer just denna dag är minnet från förra sommarens svåra torka färskt i minnet. Då kämpade familjen Sommar, som driver mjölkgården, med att få ihop nog med foder till sina djur. De lyckades genom att använda all spannmål till foder och genom en extra vallskörd. Plus att de köpt mer foder på rot av andra lantbrukare, vilket innebär att  man köper en gröda där den växer, oskördad, och får stå för skörden själv. Men det har kostat på, de uppskattar att de har gått 1-2 miljoner kronor back.

Så även om de faktiskt fick det att gå ihop så innebar torkan en ekonomiskt mycket kännbar situation. För att minska effekterna av en eventuell framtida torka investerar nu familjen i ett bevattningssystem. Det installeras under våren och ska vara i drift till sommaren.

-Torkan ska vi attackera nu från två håll. Det blir både vatten från Mälaren som dricksvatten och bevattningsanläggning, säger Johan.

Du kunde i en tidigare artikel i serien läsa om det generationsskifte som nu är på gång på Svånö gård. Ingrid och Henrik ska lämna över till deras son Johan. Det är inte en process utan utmaningar. Första april i år har Ingrid och Henrik varit lantbrukare i 36 år och de tycker det är dags att trappa ner och lämna över åtminstone den dagliga driften av mjölkgården till Johan.

-Det hänger på mig men jag har aldrig tid att jobba med det där. Jag ska presentera en plan, en kalkyl på hur jag ska driva det vidare. Allt är värderat i alla fall så mycket av underlaget finns, berättar Johan.

Det är tydligt att Johan kommer fortsätta involvera sina föräldrar i gårdens framtid, även efter att han tagit över. Han berättar att deras erfarenhet och kunskaper är ovärderliga. Ett visdomsord kommer Ingrid med när hon påpekar att ett lantbruk är ett företag och att Johan måste ha det som utgångspunkt i sitt planerande.

-Man måste vara företagare när man är lantbrukare, för det är det man är. Jag blir lite allergisk när någon säger att det är en livsstil. Med lantbruk är det så hopvävt allting, men det är ändå ett företag, man vill tjäna pengar, säger Ingrid.

Därmed lämnar jag familjen Sommar och Svånö går för sista gången i den här artikelserien. Det är med visst vemod jag ser gården försvinna ur backspegeln. Året har gått väldigt fort, men jag är säker på att det ändå inte är sista gången jag besöker familjen Sommar. På återseende!