Tema: Jord & Skog

Nu börjar året om

Textstorlek:

För ett år sedan började artikelserien Året på gården. Vi har följt familjen Sommar över 12 månader och lärt känna dem och deras gård i Rytterne utanför Västerås. Livet får förstås vidare på gården och nu har våren kommit återigen till Svånö.

Även om artikelserien nu är över åker jag än en gång ut till Rytterne. Det flacka mälarlandskapet är bara bitvis täckt av snö. Och än finns inga tydliga tecken på att förberedelserna inför den kommande säsongen återigen är i full fart. Men när jag kommer fram och träffar familjen så pågår febril aktivitet.

Det är ganska länge kvar tills snön har försvinner helt och markerna är torra nog för vårbruket att börja, men som jag skrev om för snart ett år sedan finns mycket att göra ändå. Innan traktorerna åker ut på åkrarna ska utrustningen ses över, utsäde levereras och mycket mer. Det dagliga arbetet på mjölkgården ska förstås också fortsätta.

Det låter lite högtravande förstås men det får mig att reflektera över tidens gång. Ett år har gått, på gården och i mitt liv. Korna på Svånö går har blivit ett år äldre, några har dött under året, andra har fötts. Det är en livscykel som lantbrukaren lever efter som vi andra inte märker av på samma sätt. Visst märker vi att säsonger kommer och går, men i våra liv är dubbdäck på och av, eller semestern, det vi märker av allra mest.

Jag återkommer i sommar med ett till besök på Svånö gård. Dels för att träffa familjen Sommar igen för att följa upp på året, men också för att se hur det går för dem i år. Förra året präglades av en intensiv och långvarig torka. Vad kan bli årets kännetecken?