Skandalerna haglar över oss just nu

Textstorlek:

Skandalerna haglar just nu bland politikerna. Dubbla arvoden, mygel med hyrespengar, jäviga utredare och tafsande gubbar. Det låter som underlag för en riktigt dramatisk tv-serie. Eller som i vilken bananrepublik som helst. För att inte tala om pengatvätten bland en del banker – det är bråda tider för de stora nyhetsbolagen. Och som grädde på moset, men det har hamnat lite i skymundan nu, så visade sig en massa österrikiska skidåkare vara dopade.

Vad beror allt detta på – varför sammanfaller allt just nu? En orsak kan ju vara att svenska medier varit upptagna med att bevaka regeringsbildningen vilket tog sin rundliga tid. Men sedan det blev klart har man fått tid till annat. Fast dopingskandaler i Österrike kan inte svenska medier ta åt sig äran av att ha avslöjat, förstås. Och bankskandalen uppdagades av tv-programmet Uppdrag granskning.

Av de olika skandalerna är det dock en som skiljer sig lite grand från de övriga. Vi vet det mesta om vad de handlar om och vilka som är inblandade. Men om före detta landsbygdsministerns tafsande på moderater vet vi väldigt lite. Jag undrar ju, varför just moderatkvinnor? Men det kryper väl fram så småningom. Är det måhända ett #Meetoo-uppror på gång även i riksdagshuset? Kanske dyker det upp fler fall. Vad skall det i så fall heta? #Plenisalupproret? #Slutvoterat? #Slutklubbat?

Och apropå att fuska och mygla kom en nyhet i förra veckan som ett brev på posten. Ja, eller snabbare då PostNord inte var inblandat. Vi fick höra om en dopad norrman och genast dök det upp bilder i huvudet. Det är ju det man anat hela tiden. Skidåkerskan Therese Johaug var alltså inget undantag. Det är fler som använt fel läppsalva. Vem är det? Är det skidskytten Johannes Thingnes Bø eller skidåkaren Johannes Høsflot Klæbo? Det första man får upp i huvudet då det handlar om Norge är ju skidåkare. Vem var det då?

Jo, Geir Helgemo. Och vem är det? Jo, han är världens bästa bridgespelare. Det var alltså en bridgespelare som fått lägga korten på bordet. Vad hade han då försökt höja prestationen med? Jo, testosteron. Konstigt. Man undrar ju? Varför dopar sig en bridgespelare?. Är det för att inte somna? Eller är det för att bli agressivare, att kunna gå på attack. I bridge.

Han åkte fast i ett dopingtest och bara det är underligt i sig. Vem kom på idén att dopingtesta bridgespelare? Anade man något? Det norska bridgeförbundets president säger själv att testosteron inte är prestationshöjande i bridge men att det är med på listan över förbjudna preparat. Och även om det är skrattretande med dopade bridgespelare så finns det en anledning till att det myglas och dopas till höger och vänster. Pengar!

Ty även i bridge finns det pengar att tjäna.
Och det är ju ingen skillnad på det och att ha dubbla ersättningar eller att betala hyra till sin man för en lägenhet och sedan uppge att man betalat betydligt mer för att få ersättning. Ja, det är många skandaler att hålla reda på nu. Men så här har det varit genom alla tider – skandaler kommer och går. Men ingen tycks lära sig då det ständigt dyker upp nya då de gamla lagt sig. Toblerone eller dopade bridgespelare får vi nog leva med även framledes.

Jan Å Johansson