Tema: Jord & Skog

Snön faller och någon måste ploga

Textstorlek:

Varje vinter kommer snön och någon måste ploga bort den från våra vägar så att vi andra kan komma fram. Familjen Sommar är ett av många lantbruksföretag som plogar snö på vintern. De driver mjölkgården Svånö med runt 130 kor i Rytterne utanför Västerås.

Just idag snöar det ymnigt efter några veckor av vårvärme. Innerst inne ville jag att våren hade kommit för att stanna men jag vågade inte riktigt hoppas på det och tur var väl det.

Det tycker nog familjen Sommar också. Men som många andra lantbrukare använder de också sina traktorer till snöröjning. De plogar och sandar på ett visst antal bostadskvarter och andra ytor på uppdrag av Västerås Stad.

-Vi började med snöröjning för jag kände att vi gick här och inte gjorde någonting på vintern, då ville jag ha något att göra. Sen har det rullat på, berättar Johan.

De får betalt per gång de är ute och röjer snö och Västerås Stad är deras uppdragsgivare. Det är Västerås Stad som bestämmer när de ska beställa snöröjning och då är det bara för familjen Sommar och andra att rycka ut. Även om det avtal de har idag med Västerås Stad är bra skulle de vilja ha ett system med en grundersättning som täcker fasta kostnader och sen ett tillägg för när de faktiskt är ute och kör.

-Det är ett märkligt system. Man har en uppdragsgivare som inte betalar alls om det inte kommer snö eller om det inte ska sandas. Men man har köpt grejerna och man har folk anställda osv, säger Ingrid.

Ändå verkar de nöjda med den extra verksamhet och inkomst snöröjningen ger under det vi ändå kan kalla lågsäsong på mjölkgården.

-Det är en svår bransch men det ger oss en hygglig extrapeng på vintern när verksamheten ändå inte är på topp, säger Johan.

Kanske är det säsongens sista snö som faller idag. Förr eller senare kommer dock våren på riktigt. Fram till dess kommer familjen Sommar fortsätta ploga snö när det behövs. Vi andra ska vara tacksamma för att de och alla andra snöröjare ställer upp och gör vår vardag lite lättare att klara av. Nästa gång du ser en traktor som röjer snö eller sprider sand, sänd dem lite tacksamhet istället för att klaga på att de kanske är för sent ute.