Upp- och nedvända världen

Textstorlek:

Det är helt upp- och nedvända världen just nu. Ni har väl hört om den 16 meter höga björnen, byggd i trä, i Sveg i Härjedalen. Den skulle stå i 100 år. Men så blev det inte. Björnen uppfördes mellan åren 2003 och 2005 och nu har huvudet börjat sänka sig. Den ser enligt uppgift mer ut som en trött björn. Själv bor jag i en kommun där det står en älg i trä, dock i mycket mindre skala än björnen i Sveg.

I min kommun toppar vi många listor. Om man skall vara stolt över dem vet jag inte. Tätt har i alla fall listor kommit på olika saker i början på detta år. Först kom en lista som visade att vi låg på första plats i antalet självmord per 1 000 invånare. Sedan kom en undersökning som visade att vi har flest vapen av alla kommuner i landet. Man funderar ju huruvida det finns ett samband där men jag har inte hört några smällar.

Men så kom en lista härom dagen där det var precis tvärtom. Man tänkte att nu har det vänt, nu toppar vi inte längre något tråkigt. Men säg den glädje som varar för evigt. Denna nya lista visade att vi låg på 289:e plats av Sveriges 290 kommuner. 

Vad visade den då? Jo, den visade på antalet nystartade företag under det senaste året. Men man får glädja sig åt att vi inte kom sist i alla fall.

Men tillbaka till upp- och nedvända världen. I förra veckan kom nyheten om att en Sverigedemokrat i Kramfors i Ånger-manland föreslog att det skulle byggas en moské vid Höga kusten i Kramfors kommun. Det är väl ändå upp- och nedvända världen om något. Att en SD-politiker vill bygga en moské för att få fler muslimer till kommunen. Det föll ju så klart inte i god jord så han utreddes internt. Nu har han avgått men man undrar då han gick med i partiet om han visste vad det var för parti han ville arbeta för. Fast det hade ju ändå varit roligt om det blivit en moské och ett islamiskt kulturcenter i Kramfors. Kanske vi fått ett nytt ortsnamn på köpet – Koranfors.

Ingen har väl heller undgått att höra om västeråspolitikerna som skall åka till Kina för att studera och lära sig mer om medborgarinflytande. I Kina! Den historien har ju så klart uppmärksammats i riksmedia men både kommunalråd och oppositionsråd står på sig – de skall resa. Egentligen struntar jag väl i det hela men det är ändå mina skattepengar de reser för då resan finansieras av Sida. Alltså, inte bara västeråsarnas pengar, utan alla vi andras pengar. Undrar vad invånarna i exempelvis Pajala har för utbyte av att västeråspolitiker åker till Kina för att studera medborgarinflytande?

Nu uppmärksammas inte resan för detta utan det handlar mer om det faktum att är det i något land man har minst medborgarinflytande så är det i Kina. Ja, och så Nordkorea förstås. Men det här med vilka som betalar borde uppmärksammas – jag har då ingen lust att betala denna resa. Kanske man skall utnyttja sitt medborgarinflytande så kan de stanna hemma och studera hur det går till. Hade jag bott i Västerås hade jag kunnat lämna in ett medborgarförslag om att ställa in resan. Men hur gör en pajalabo som inte vill betala detta?

Ja, det är upp- och nedvända världen. SD-politiker som vill bygga moské och (M)- och (S)-politiker som åker till Kina på studieresa för att lära mer om medborgerliga rättigheter. Kan det blir mer naivt.

Ja, detta var min sista krönika i Västmanlands nyheter. 

Nu hägrar en ny framtid för mig, den bättre hälften och den lilla vita hunden.

 Jag önskar alla allt gott.

Jan Å Johansson