Utøyamonumentet är klart

Textstorlek:

På vårvintern för sju år sedan samlades ett antal smeder i i smedjan hos Henrik Levay i Ramnäs. Detta för att tillsammans smida delar till ett monument över offren för terrordådet på Utøya. Initiativtagare till projektet är Torbjörn Malm, smed från Norberg, men sedan många år boende i Oslo.

Det var den 22 juli år 2011 som regeringskvarteret i centrala Oslo skakades av explosioner och många ungdomar mördades på ön Utøya av högerextremisten Anders Behring Breivik. Sammanlagt dödades 77 männi­skor i attackerna. I sommar är det äntligen dags för invigning av monumentet utanför domkyrkan i Oslo. Monumentet består av nästan 1 000 rosor smidesarbetade i järn.

Idén till monumentet är alltså norbergssmeden Torbjörn Malms, numera boende i Oslo. Han funderade mycket över händelsen och tog intryck av alla känslor som visades – inte minst från dåvarande statsminister Stoltenberg i Norge. Men störst intryck gjorde berget av rosor som växte i centrala Oslo. Här fick han idén till att smeder tillsammans skulle kunna göra ett monument av smidda rosor.

Så i början på mars år 2012 samlades tio smeder för att smida varsin ros. Smedträffen i Ramnäs gick under namnet Rosor utan gränser och det kom helt till som ett privat initiativ från Torbjörn Malm.

– Ingen har beställt den utan det är en gåva från folk till folk och skulpturen har vi gett namnet Det stilla rummet, sade Malm då.

Han berättade också att det pågick en inofficiell dialog med Oslo kommun om att placera monumentet i staden. Nu har det alltså blivit verklighet då skulpturen blivit officiell och kommer att invigas i sommar. Redan vid träffen år 2012 i Ramnäs hade 400 rosor levererats från smeder i 18 länder men Torbjörn Malm räknade med att det till slut skulle landa på 600 rosor. Men nu, sju år senare, har antalet rosor utökats till nästan 1 000.

Själv har han smidit rosor ihop med anhöriga till offren och med många av dem som överlevde attacken. Men flertalet rosor är smidesarbeten av smeder från hela världen. Att uppslutningen blivit så stor beror på ett upprop Torbjörn Malm gjorde på Facebook där smeder från hela världen genast meddelade att de ville vara med.

– Vi har mycket samtal i smedfamiljen och en öppenhet – vi har många konstprojekt ihop och träffas på festivaler, förklarade Malm.