Elsa hoppas bli Sveriges allra yngsta mästerkock

Textstorlek:

Förra året sökte över 700 barn mellan 8 och 12 år till den nya säsongen av Sveriges yngsta
mästerkock. Elsa Lecky som bor i Lövåsen utanför Sala var en av dem. Efter flera auditions kom beskedet att Elsa är en av de 12 barn som togs ut att medverka i årets program.

Elsa Lecky bor med sina mamma Hanna och golden retriver tiken Selma i ett pitoreskt hus på landet med både vedspis och elspis. Förra året var hon en av de 12 barn som blev uttagna att tävla om titeln som Sveriges yngsta mästerkock.

Till första auditon lagade Elsa en kallskuren rätt, jerk chicken festival, gjord med utgångspunkt från hennes pappas jamaicanska familjerecept.

Hur var det att medverka i en tv-inspelning?

– Det var jätteroligt att spela in men i bland hände det misstag. Som en gång råkade jag slå i huvudet i en flygande kamera fast det gjorde inte ont.

Hur är det att se sig själv på tv?

– Det är spännande och lite pinsamt för man låter annorlunda på tv,

Elsa går i femman och av de 23 klasskamraterna, har ungefär hälften fått veta att Elsa ska synas i rutan i åtta veckor framöver.

– De blev chockade och glada, skrattar hon och erkänner att det varit svårt att hålla hemligheten.

Elsa berättar att hon började laga mat redan vid fyra årsålder, då brukade hon fixa frukost på sängen åt mamma Hanna. med amerikanska pannkakor, utsmyckade med clementin klyftor och nybryggt kaffe. Hanna flikar in att hon vid den tidpunkten blev förvånad över att dottern kunde brygga kaffe.

Elsa berättar att hennes matintresse började redan på förskolan.

– Mitt stora intresse började på dagis, jag brukade hjälpa mattanten Monika att diska och sen gick vi över till matlagning,

Vid åtta årsålder började hon med mer avancerad matlagning som att fritera och oxfilé.

– Oxfilé är roligt att laga för man måste veta exakt hur den ska bli och så tycker jag om att fritera för det är spännande, säger Elsa med ett brett leende som smittar av sig.

Vad är svårast med matlagning?

– Det är nog att få till alla smaker rätt, konsistensen och presentationen.

Har du några knep för att lyckas med det?

– Jag kör ofta på känsla, jag behöver inte recept, jag brukar testa mig fram.

Hur har du lärt dig konsten att laga mat?

– Jag har mestadels lärt mig själv men jag lyssnar gärna på andra och kommer de med tips tar jag till mig. Jag har lärt mig en del av både mamma och pappa.

 

Premiärprogrammet sändes i onsdags, tror du att du kommer bli lokalkändis?

– Ja det tror jag. För mina kompisar säger att du kommer bli kändis. Men jag säger att det får vi se.

Vad lärde du dig under inspelningsveckorna?

– Jag lärde mig många saker med det viktigaste tycker jag var att jag lärde mig att laga amerikansk streetfood. Det var så många olika goda rätter vi fick lära oss då; som crabbcakes och mangosalsa.

Hur bedömde juryn rätterna?

– Smak, utseende alltså hur vi lägger upp maten och hur vi städade upp efter oss. För det påminde de om hela tiden.


Vad är det som gör dig till en bra kock?

– Att jag har fullt fokus på uppgiften och mamma säger att jag har talang för smaker.