Nu vill getbonden Oscar hitta kärleken i tv

Textstorlek:

22-åriga Oscar Fjärrstrand, i Kumlaby i Sala, söker kärleken i tv-programmet Bonde söker fru. Om han går vidare i programmet kommer de utvalda tjejerna med all säkerhet att få prova på något så ovanligt som getyoga.

Det var under en roadtrip med sina systrar som Oscar kom i kontakt med getter för första gången.

– Vi var i Jämtland och fjällvandrade. Två getter försökte bryta sig in i en fäbod för att käka våfflor och jag tänkte; vilka roliga djur. Då bestämde jag mig för att jag ville ha getter.

Han fick sina två första getter för fem år sedan, under tiden han utbildade sig på Ösby Naturbruksgymnasium i Saladamm. Men skaran har växt och är just nu ett 50-tal med både getter och killingar och så avelsbocken Bosse.

Oscars pappa har spannmålsodling på gården där Oscar bor i Kumlaby.

– Jag startade eget företag vid sidan om och köpte egna maskiner och alla djur är mina. Tjurarna blir nötkött, de skickas iväg när de är två år gamla så de hinner växa till sig.

Han driver även entreprenad och jobbar på en grisgård i Ransta. Men i framtiden hoppas han på att kunna arbeta mer på hemmaplan.

Oscar har nämligen nyligen köpt en egen gård, en liten bit bort.

– Jag ska bruka den i år så nu är jag också spannmålsbonde. Vi har inga beten här och det finns jättemycket fina beten på gården som jag köpt.

Förra sommaren började han med något så ovanligt som getyoga.

– En kompis som är yogainstruktör hade sett några getyogaklipp på youtube från USA och hon tyckte det var så mysigt. Sedan lade jag ut en bild i sociala medier när jag fick hem 100 små killingar och då ringde hon på en gång och tyckte att vi skulle prova.

Oscar är enligt uppgift en av två i Sverige som erbjuder getyoga och fenomenet är populärt. Förra sommaren kom över 200 personer till gården för att delta.

– Det är som vanlig yoga fast med getter. De kommer och rycker i kläderna eller lägger sig i knät och somnar. De har en glädjande och lugnande verkan, tycker folk.

Oscar brukar inte titta på tv, men Bonde söker fru har följt tidigare.

– Jag tycker det är kul att se hur andra bönder har det och vad de har för traktorer. Det är kul om jag får chansen att visa upp hur det fungerar på en bondgård med djur och maskiner så att tjejerna vet vad de ger sig in i.

Det var en kompis som anmälde Oscar till tv-programmet.

– Hon tyckte väl att det var dags för mig att hitta någon. Jag blev förvånad och glatt överraskad när de ringde från tv-produktionen och sa att jag blivit utvald.

– Jag har provat Tinder, men det tror jag inte så mycket på. Det är bara en utseendefixerad köttmarknad. Jag hoppas på att hitta den rätta, man får ju ganska stort sökningsområde.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är sprallig, kan inte sitta still. Jag tycker om att vara i skogen, att fiska, jaga eller att bara gå runt i skogen är mysigt. En fin sommarkväll åker jag gärna på bilcruising.

Oscar hoppas på att finna en likasinnad, en person som är både sprallig, lugn och intresserad av lantbruk, även om hon inte har en sådan bakgrund.

Tanken på att ha flera tjejer och ett filmteam i huset skrämmer inte Oscar.

– Jag känner mig lugn. Men jag hoppas att det inte blir några intriger.

Intriglystna tjejer kommer inte få stanna kvar.

– Jag vill ha en lugn, glad och trevlig tjej.