Stort intresse för Åbergs konst

Textstorlek:

Runt ett 100-tal personer besökte Lasse Åbergs Art´s fun vernissage i Köpings utställningshall den tredje april.

Två av de konstintresserade besökarna som smakade på tilltugg och det alkoholfria bubblet medan de betraktade verk av Bålstas mulitkreaktör var makarna Els-Marie och Bengt-Åke Pålsson från Götlunda utanför Arboga.

– Jag är här för att vi besökt Lasses galleri i Bålsta och jag gillar hans bilder, säger Els-Marie Pålsson.

Lasse Åberg har en magisterexamen i grafisk form från Konstfack och har skapat över 300 litografiska upplagor. För utställningsbesökarna berättade Lasse Åberg att han använt konsten som terapi och att uppmuntran från släkten fick honom att söka in till konstfack.

– Jag sa redan när jag var tio år att jag skulle bli tecknare efter beröm från mina mostrar för mina små etyder. Jag trodde att jag var duktig. Det trodde jag tills jag började på Konstfack. Då var det praktnollan Åberg som kom in bland väldigt begåvad kamrater, säger han medan publiken skrattar hjärtligt.

Utställningen är en blandning av fria bilder, beställningsverk och ett par bilder som ingår i en svit av 40-talet barnteckningar.

– Ibland måste jag släppa det exakta tecknandet och då har jag gjort en hel svit med bilder där jag försöker teckna som ett barn. Vilket är oerhört svårt att göra om det ska se äkta ut.

Vidare förklarade Lasse Åberg att han aldrig skapar bilder som inte har en tvist.

– Ser man till exempel på en ko, så kan man leta efter andra saker och så hittar man någonting som man kanske fnissar till av. Det har blivit min grej.

Els-Marie Pålssons favorit på utställningen var just det omnämnda verket Världskon.

– Jag tycker om Världskon. Först såg bilden ut att vara av en vanlig ko men sen såg jag världskartan i täckningen. Det gäller att vara vaken på den här utställningen, säger hon.

Utställning Art´s fun hänger till beskådan till 24 april.