Årsmöte i Skinnskattebergs hembygdsförening

Mitt Västmanland - Bertil OlssonBertil Olsson spelade gitarr och blockflöjt, och berättade skrönor och historier. Foto: Johnny Strömberg
Textstorlek:

Torsdagen den 14 mars hade Skinnskattebergs hembygdsförening årsmöte i S:t Davidsgården. Ordförande hälsade alla välkomna, och utlyste en tyst minut för medlemmar som avlidit under året 2012. Bertil Olsson stod för underhållningen med visor och skrönor som var mycket uppskattat.

Till ordförande för årsmötet valdes Sören Juhlin och till sekreterare valdes sittande Barbro Strömberg. Till protokollsjusterare och tillika rösträknare valdes Torbjörn Bärnevåg och Nelly Juhlin.

Hembygdsföreningen har haft en livlig verksamhet under 2012. Arbetsgruppen för bevarande av gamla bilder och dokument har bestått av Johnny Strömberg, Torbjörn Bärnevåg, Barbro Strömberg, Ulf Lindström och Svenerik Andersson. Gruppen har träffats 40 gånger under året och besökare som kommit med bilder och annan upplysning som har varit värdefullt har varit 43 stycken.

Delar ur verksamhetsberättelsen: Under år 2012 har hembygdsföreningen bland annat bjudit in kommunen och diskuterat upprustning av fastigheten som vi hyr. Vi var med två damer från Blekinge som ville se Kärrgeten där deras anfäder bott och jobbat på 1600-talet. Nationaldagen firades sedvanligt vid hemgården.

Det blev midsommarfirande vid hembygdsgården med cirka 600 besökare. Vi har även haft besök från Västerås och Amerika i samband med släktforskning. Sommarkaféet var öppet alla helger under juli månad. Sista söndagen i juli var det även friluftsgudstjänst nere vid Längan. På Lona-dagen vid Hedströmmen, som kommunen arrangerade tillsammans med Skogsmästarskolan, var hembygdsföreningen med och serverade kaffe. Kulturhistoriska färder från Stockholm besökte hembygdsföreningen och tittade på Brukslängan med museet och visningslägenheten.

Det var också en träff i S:t Davidsgården för alla som delaktiga i arbeten under året. Menyn denna kväll var smörgåsbord där alla rätter var hemlagade. Ett bildspel visades under kvällen.

Val av ledarmöten till styrelsen: Johnny Strömberg, ordförande, Torbjörn Bärnevåg, kassör, Barbro Strömberg, sekreterare, Ulf Lindström, ledamot, Svenerik Andersson, ledamot, Monica Ladman, ersättare och Ethel Smedberg, ersättare. Ansvarsfrihet gavs för styrelsen. Medlemsavgiften för 2014 blir oförändrat 100 kronor. På övriga frågor var det önskemål om att sätta upp en gärdsgård vid hembygdsgården. Den skall byggas på gammalt traditionellt vis. Styrelsen skall undersöka saken. Hembygdsföreningen bjöd på smörgåstårta med dryck och kaffe med kaka som avslutning. Som vanligt var det Monica Ladman och Ethel Smedberg som fixade detta.