Barnteater i Ransta

Mitt Västmanland - Lill-Zlatan och målisLill-Zlatan och målis.
Textstorlek:

Kulturhistoria i Ransta under 2000-talet! Tack vare ortens föreningars engagemang att tillsammans med Ransta Skola ge våra barn ett kulturliv med levande teater i Ransta.

Med 4:e teatern och Mikaela Hagelberg, Örjan Hamrin och Daniel Scherp presenterades Lill-Zlatan och morbror raring för Ranstas unga garde under eftermiddagen. Närmare ett 80-tal hade hörsammat inbjudan att se teater live, det vill säga nästan tio procent av de boende i Ransta. Vilken siffra, bara det är fantastiskt. En teater sätts inte upp på en minut, det gäller att kunna rigga en scen med dithörande rekvisita.

Med en liten buss kom skådespelare och rekvisita för att installera dagens föreställning på ett par timmar. Det är inte att bara ”glassa” på scenen!

– Tänk, vi fick fika också!, sa en ung besökare.

 

4:e teatern är en fri teatergrupp som bildades i Stockholm 1982. Sedan 1988 finns de i Västerås och spelar teater för alla åldrar, men deras huvudsakliga uppdrag är barn- och ungdomsteater.

– De utför cirka 150-200 föreställningar per år, med 25 procent i Västerås, 20 procent i Västmanland och resten på turné i övriga landet, säger Mikaela Hagelberg som varit med sedan starten.

Tack vare ett kulturliv för alla – Landstinget Västmanland och Sala Kommun kan detta genomföras. Medverkande är också i det lokala engagemanget, Ransta IK, Ransta GYMMIX, PRO Ranstaorten samt Ransta Nästa bygdegård.