Centern firade 80-årsjubileum

Textstorlek:

Skinnskattebergskretsen av Centerpartiet har firat sitt 80-årsjubileum med en tillställning i Baggbro skola med deltagande av ett 30-tal personer. Programmet upptog tal och god mat samt musikunderhållning. Centerpartiet i Skinnskatteberg bestod vid bildandet av två avdelningar en i Baggbron och en i Hed. Sedermera slogs de båda avdelningarna ihop till en.

Bonderörelsen har alltsedan starten varit en stark borgerlig rörelse i Skinnskatteberg. Då bestod kommunfullmäktige av 40 ledamöter och socialdemokraterna hade egen majoritet med 28 mandat. Bondeförbundet hade som mest 6 mandat. Redan 1920 röstade 101 av 877 röstande på Bondeförbundet. 1957 bytte Bondeförbundet namn till Centerpartiet.

Den förste ordföranden i Skinnskatteberg 1936 var lantbrukaren Albin Andersson Darsbo. Han flyttade senare till Fagersta Gård i Främshyttan. Nuvarande ordförande i Skinnskattebergskretsen är Helena Norrby Lövslätten. Hon är även ledamot i Centerpartiets distriktsstyrelse.

Centerpartiet har haft många färgstarka politiker. Bland dessa kan nämnas Kal Larsson i Sotebo, Evert Larsson Långviken, Rolf Andersson Sillbo och de båda landstingspolitikerna Göran Andersson och Birger Broström. Under några år på 1950-talet var SLU som ungdomsdelen då kallades synnerlig aktiv. Skinnskattebergs SLU-avdelning hadde en programgrupp som reste runt i Mellansverige spelade, sjöng och spelade revyteater.De  blev synnerligen uppskattade och gruppen bestog av ett tiotal personer. Drivande i gruppen var Ingemar Johansson, Erik Norström och  Bernt-Olov Johansson.

Vid jubileumsfesten hälsade ordföranden Helena Norrby gästerna välkomna till jubileet. Gästtalare var Sture Johansson Sala tidigare regionordförande i LRF och numera talesman  för Centerpartiets landsbygdspolitik i distriktet. I sitt tal redogjorde han för de frågor han anser vara viktiga inför det kommande valet. Ingemar Johansson berättade om SLU-aktiviteterna på 1950-talet, Rolf Andersson redogjorde för historiken under de 80 år som gått sedan Skinnskattebergskretsen bildades.

Rolf Andersson