Dalapolisens spelmän invigde Kulturdagar i Hed

Textstorlek:

Den första helgen i augusti sjöd det av liv och rörelse i Hed, Bernshammar, Karmansbo och Bysala med omnejder. Kulturdagarna är en väl etablerad tradition och liksom tidigare år inleddes de populära dagarna med en uppskattad konsert i Heds kyrka.

I år var det Dalapolisens spelmän som framträdde och drog fullt hus; över 300 personer. De bjöd på ett charmigt och musikaliskt uppträdande, där spelmanslåtar blandades med evergreens och det trevliga, personliga mellansnacket fick publiken att beröras och både le och skratta glatt.

Efter den inledningen kunde det ju bara bli en fantastisk helg i Hed, vilket det blev! Precis som föregående år var besökarantalet stort. Inte så konstigt, tycker vi, eftersom det finns så mycket att se och uppleva – och det mesta är gratis!

Var, annat än på Kulturdagarna, kan man under två dagar till exempel hinna med att svettas i Karmansbo smedja medan kunniga män framställer en smälta, beundra motorsågskonstnärens arbete när han trollade fram en björn ur en stam, få tips och inspiration om fönsterrenovering, lära sig hur man bygger en gärdesgård eller hur man kardar och spinner, få lyssna till en världsmästare i nyckelharpa med tyska vänner. Vara med om en gammaldags skollektion, ta del av alster av lokala hantverkare och konstnärer, spela boule eller se på dragkamp vid Hedvallen?

Ägarna till Bernshammars herrgård öppnade dörrarna till årets enda guidade visningar och i Långa Raden passade många på att titta in i Ida och Gustav Melins trivsamma hem. I det lilla muséet kan man uppleva hur vardagen såg ut för en bruksfamilj för 100 år sedan.

I ett knökfullt kolhus – slutligen – njöt föräldrar och barn av populära Pettson & Prillan på lördagsförmiddagen. På kvällen var kolhuset åter fullt, denna gång av danssugna besökare, ung som äldre, som njöt av medhavd matsäck och svängde sina lurviga till Six-Packs musik.

Så kul vi hade! Nästa år är det dags igen och du är varmt välkommen!

Styrelsen för föreningen Kulturen i Hed