En månad att minnas

Textstorlek:
Som många år tidigare har Skinnskattebergs Hembygdsförening även i år bedrivit sommarcafé vid Hembygdsgården med stor framgång och extra klirr i kassan. Varje lördag och söndag under juli månad har det varit öppet på Hembygdsgården i Skinnskatteberg från kl. 13.00 till kl. 17.00. Kaffeservering med hembakat bröd har vi haft som vanligt. Visningslägenheten har varit öppen. Den ser ungefär ut som när det bodde arbetare där i slutet på 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Muséet har också varit öppet och där har visats bl a stockbåten från 800-talet och gamla verktyg av olika slag, fonograf med många rullar till som fungerar perfekt.
Nästan alla cafédagar har hembygdsföreningen haft underhållning med olika artister, mest lokala förmågor, men även från Rättvik och Enköping har några kommit för att hjälpa till med underhållningen.
Alla artister som har ställt upp med sång och musik på våra cafédagar ska ha ett stort tack! Ni får en prick i himmelen stor som en kolbotten.
2 juli öppnades caféet. Ingemar Johansson och Rolf ”Snaggen” Andersson roade cafégästerna med sång och musik och några historier.
3 juli var det premiär för ett nytt gäng, det var Bosse Åberg, Hasse P Jonsson och Gustav Jonsson som spelade och sjöng. Här blev det mycket Irländsk musik och sång till gästernas förtjusning.
9 juli, då var det dags för Bertil Olsson att framföra sina egna visor och även andras och det blev många roliga berättelser och skrönor. Han är Hembygdsföreningens stammis. Han har varit med under många, många år.
16 juli kom Curt Beijer en omtyckt trubadur även han. Han spelade gitarr och sjöng Dan Andersson, Evert Taube och Nils Parling. Curt berättade även lite historik om Dan Andersson.
17 juli spelade och sjöng ett kanongäng bestående av Stefan Eriksson, Ylva Eriksson, Arne ”Dansken” Larsen och Mikael Olsson. När det här gänget spelar på Hembygdsgården så heter dom Skogsstjärnans spelare. Skogsstjärnans spelare finns bara när dom uppträder nere vid Hembygdsföreningen berättade gruppen.
23 juli. Nu går vi ner i åldrarna. Två unga bröder, Roman och Valentin Strid, med sina fioler bjöd på en enastående underhållning. Pojkarna fick många fina applåder från gästerna och många anhöriga till pojkarna som var på plats. En stolt Sigrid Wester var med och lyssnade på sina barnbarnsbarn. Valentin spelade på sin farmors pappas fiol (Gösta Wester)
24 juli kom Casper Andersson ner med sin gitarr och med sin fina röst bjöds det på egna sånger. Av applåderna att döma gick det inte att ta miste på populariteten.
30 juli. Herrgårdsgänget spelade traditionsenligt på sista lördagen i juli. Normalt spelar och sjunger artisterna ca en timme. Vi kan ju inte sluta att spela nu, sa killarna för då går ju alla hem och därför fortsatte grabbarna att spela till publikens stora förtjusning.
Herrgårdsgänget som spelade var Per Åke Folkesson dragspel, Rune Selin dragspel, Rolf Ramberg dragspel. Lennart Kåberg bas och Jan-Erik Bergsten klarinett.
31 juli var det Svenska kyrkan som kom ner och hade friluftsgudstjänst under lönnarna. Solen sken och kantor för dagen var Birgitta Orrefur som sjöng så fint. Det var vik. kyrkoherde Bodil Engström som predikade och kyrkvärd var Gösta Gustafsson.
Kyrkvaktmästare var Pia Svenberg och hon har varit med nere vid Hembygdsgården under många års friluftsgudstjänster så hon kan rutinerna. Nu är det så här att utan alla som har tjänstgjort under cafédagarna och alla damer som har bakat det goda kaffebrödet så skulle det inte bli några cafédagar. Ett stort tack till alla som har arbetat på ideell basis under hela juli månad och även ett stort tack till alla som har kommit ner till Hembygdsgården för att lyssna och fika. Vi tackar särskilt Ingemar Bergström som har varit stammis nere på cafédagarna. Han har kommit ner varje helg och han har så mycket värdefull kunskap om allt gammalt som har funnits i Skinnskatteberg.
Johnny Strömberg