En resa tillbaka i tiden

Mitt Västmanland - 17 förväntansfulla deltagare17 förväntansfulla deltagare. Foto: Johnny Strömberg
Textstorlek:

Vi som jobbar med tidskriften ”Bygd och Bruk” gjorde en resa till Landsarkivet i Uppsala den 11 april för att leta material som vi kan använda till tidskriften. Vi var 17 deltagare som anlände till Landsarkivet från Skinnskattebergs kommun.

Anders Nordebring som härstammar från Riddarhyttan tog emot oss på parkeringen. Anders berättade att arkivet bestod av fem hyllmil med material. Arkivet är arkivdepå för regionala och lokala statliga myndigheter i Uppsala, Södermanlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län. Anders började med att visa oss bokbinderiet och här höll man på att laga en bok från 1600-talet där sidorna hade lossnat och bläcket hade flutit ut. Allt var förberett av Anders och på varge avdelning som vi kom till var material från olika kommundelar framtaget och låg uppdukat på ett bord. Vi fick se gamla handlingar, bland annat ”Post- Anders” ansökan om att bli brevbärare i Skinnskatteberg. En person som alla Skinnsbergare kände till.

Halva dagen gick åt att vandra igenom alla våningar med arkiv. Efter lunch fick vi komma in i ett rum där Anders hade plockat fram material som vi önskat att få titta på. Vi som var där kom från olika hembygdsföreningar i Skinnskattebergs kommun, Riddarhyttan, Baggbron Skinnskatteberg, Karmansbo, Bysala, Färna och Stjärnvik. Vi tittade på gamla dagböcker från Patron på Herrgården. Ett barnamord i en by i kommunen som slutade med halshuggning och stegling på avrättningsplatsen i Bockhammar.

Anders är en kille som kan berätta på ett sådant sätt att man inte tröttnar på att lyssna, det är intressant hela tiden. Alla var överens i gruppen, studiebesöket på landsarkivet var toppen tack vare Anders. Leader Bergslagen finansierade studieresan.