Fläckebo hembygdsförening har fyllt 100 år

Mitt Västmanland - Lustspel i FläckebolScen: Magnus Brahe presenterar sin dotter Ebba för Gustav II Adolf. Bakre raden från vänster: Jacob de la Gardie – Fredrik, sändebud Gustav Horn – Krille, tysk prinsessa – Linn, hovdam – Inger, adjutant – Leif, hovdam – Ulla, marskalk – Håkan, hovdamer – Nova och Birgit. Främre raden från vänster: Ebba Brahe – Anneli, Magnus Brahe – Magnus, änkedrottnig – Nataljia, sittande Gustav II Adolf – Nikolaus.
Textstorlek:

Den 28 juli firade Fläckebo hembygdsförening 100 år

Ett program inför jubileumsfirandet förbereddes i god tid, så det fanns flera aktiviteter att delta i, mellan klockan 12 och 17. Sommarvädret var det bästa tänkbara för ett utomhusfirande. Runt 100 personer hade samlats i Fläckebo för att vara med och fira detta jubileum. Många personer som deltog i sommarfesten var iklädda folk-, 1600-tals- och 1700-talsdräkter.

Visning av Orgelmuseet var den första punkten på programmet. Detta följdes av gudstjänst i kyrkan och sedan vandrade man nerför backen med fana och musik, fram till Gammelgården. Väl framme vid Gammelgården, smyckad med blomster dagen till ära, stod kaffet och den varma korven klara för de hungriga. Tipspromenaden lockade många nyfikna vuxna och barn att delta i denna. Lotterierna och tavelutställningen var också populära. Knappar med jubileumsloggan, fotobok och en skrift med artiklar om Fläckebo från 1950-talet, fanns också till försäljning.

Publiken satt på långa bänkar, vända mot den vackert glittrande silvergrå Fläcksjön och lyssnade på tal av Inga-Britt Holmer från Sala hembygdsförening och Anders Fläcke från Västerfärnebo hembygdsförening. Talen handlade om hembygdsrörelsen och lokalt kända personer.

Klockan tre framförde de lokala förmågorna ett lustspel på temat kärlek mellan Ebba Brahe och Gustav II Adolf. Fläcksjön och Brahehomen utgjorde bakgrundskulissen. Nils Fläcke var nästa punkt på programmet. Han underhöll publiken med dragspel och roliga historier. Till sist halades flaggan ner, alla reste sig och sjöng den svenska nationalsången.

Det var ett underbart firande av den 100-åriga Fläckebo hembygdsförening. Allt fungerade enligt planerna. Styrelsen var mer än nöjda och härmed vill de också framföra sitt varma tack till alla som bidrog till att göra denna stora dag så minnesvärd.