Flygmuseet i Linköping

Textstorlek:

Lördagen den 20 september klev 24 st förväntansfulla medlemmar från Stroke Västra Mälardalen ombord på en buss i Köping för en dagsutflykt till Linköping.

Efter lite små bekymmer gällande funktioner av olika slag på den helt nya bussen kom vi iväg vid 9-tiden från Köping.
Vi startade i en riktig höstdimma som lättade när vi passerat Katrineholm på vår väg söderut.
När vi närmade oss vårt första mål för resan, F1 flygmuseum i Malmslätt sprack himlen upp och gav oss lite sol och därmed angenämare temperatur.
Vid ankomsten till Malmslätt serverades vi kaffe och smörgås vilket smakade bra efter ca 2 timmars bussresa.

När de erforderliga toabesöken var avklarade samlades sällskapet utanför en av hallarna runt vår guide. En kvinna som verkligen imponerade på oss med sin kunskap om de olika flygplanen i museet.
Vi fick lära oss att den svenska flyghistorien startade med uppsändande av en luftballong med ett antal djur ombord i korgen, alltså ingen människa, då det ansågs för farligt, man visste ju inte vad som skulle kunna hända där uppe i det blå.

Efter ca en timmes rundvandrande som avslutades nere i källarplanet där den bärgade DC3:an förvaras i det skick den hittades på 126 meters djup ute i Östersjön år 2003. Den svenska dåvarande regeringen beslutade att flygplanet skulle bärgas, med målet att finna de åtta besättningsmännen. Flygplanet hade omfattande skador vilket gjorde det svårt att få upp det stora planet. Man beslutade då att såga av den högra vingen för att lättare kunna lyfta planet. Lyftet lyckades alltså och nu vilar planet på museets källarplan.
När den guidade rundvandringen var slut väntade ”bricklunch” i matsalen.

Efter avslutad matstund återvände vi ut till bussen för avfärd in till Gamla Linköping, en mycket sevärd del av Linköping. Vi hade fortsatt tur med vädret så vi kunde strosa runt bland de gamla byggnaderna i en behaglig temperatur.
Vid 15.30 var det ombordstigning på bussen igen för avfärd mot Cloettas chokladfabriks butiksförsäljning.
Väl på plats där visade det sig att butiken tyvärr stängde redan kl 15.00 på lördagar vilket vi inte hade fått information om.
Detta var den enda ”missen” med resan. Vi fortsatte vår resa hemåt för att stanna till vid Göta kanal i Norsholm där vi intog vårt utlovade bussfika, bestående av goda mackor och kaffe.
Nöjda och belåtna klev vi åter på bussen och kl 19.30 var vi åter i Köping.

Ola Kågenäs