Folkskolan – 175 år i Kumla

Textstorlek:

På lördagen inbjöd Kumla Hembygdsförening till en uppskattad utställning med anledning av att det är 175 år sedan folkskolestadgan kom. I Kumla fanns då redan skolundervisning vilket man kunde läsa om på en skärmutställning.
I församlingshuset hade både privat material och material från hembygdsgården ställts samman till ett miniklassrum med skolbänkar av olika ålder, en kateder och en orgel. Den gamla orgeln användes också till en psalm som några av besökarna sjöng med i. På väggarna satt gamla planscher. Flera med bibliska händelser, som användes för att illustrera frökens berättelse. Där fanns också förklarande bilder till naturkunskap och matematik och flera gamla kartor. Två yngre besökare tog chansen att skriva med stiftpenna som de först måste doppa i bläckhornet för att förse med bläck.
Ett trettiotal personer hade lockats dit, både yngre och äldre. Diverse material som gamla läroböcker, arbetshäften och skolfoton samlade besökarna till glada samtal. Några fick se sig själva som barn på dessa skolfoton och andra kände igen någon bekant.
Gott kaffe med hembakat bröd serverades. Medan man njöt av kaffet kunde man se ett bildspel med gamla foton eller sitta och prata och trivas.