FÖRELÄSNING OM STROKE I KÖPING

Textstorlek:

Föreläsning ” Från mörker till solskenshistoria”

Torsdagen 19 november bjöd föreningen och Köpings bibliotek in till föreläsning på biblioteket. Strokedrabbade Helena Olsson-Brink och hennes mamma Gunilla Brink berättade om deras resa från mörker till solsken. Föreläsningen inleddes med att Helena och Gunilla sjöng. Helena drabbades av stroke hjärninfarkt (blodpropp), och hjärnblödning bara 27 år gammal beroende på att hon åt p-piller. Hon studerade då på musikhögskolan i Stockholm och hade tänkt sig en framtid som jazzsångerska och musiklärare. Musik har alltid varit en viktig del av Helena och hennes familjs liv.

Vi fick även se en kort filmsnutt som TV4 gjorde i samband med Helenas rehabilitering.

I ett slag försvann allt detta från Helena när stroken slog till. Hon kämpade länge för sitt liv och det såg väldigt mörkt ut för framtiden om hon skulle överleva. Mamma Gunilla kämpade vid Helenas sida under tiden hon låg i koma. Eftersom musiken var viktig för Helena sjöng hon hela tiden för henne. Tiden på Karolinska sjukhuset och i Danderyd blev en kamp i uppförsbacke. Både Helena och hennes mamma Gunilla visade sig vara kämpar av ovanligt segt virke, som inte gav sig i första taget.
Gunilla tillbringade all sin tid hos Helena för att hjälpa henne tillbaka. Helena var tvungen att lära om allt från början som att gå, tala, sjunga, äta och allt övrigt som man behöver kunna i vardagen. Gunilla tränade och tränade och tränade med Helena. Musiken och mammas envishet var till stor hjälp för Helena.
Gunilla poängterade under föreläsningen hur viktiga anhöriga är och hur kämpigt dom också har det.
Det var ett hundratal kvinnor som åt p-piller och drabbades av stroke. Advokat Henning Sjöström hjälpte kvinnorna att stämma tillverkaren och dom fick skadestånd. Pengar kan inte ersätta ett förstört liv men det kan underlätta att leva vidare. Idag lever Helena med sviterna av sin stroke som 30% syn och afasi-talsvårigheter. Hjärnan tänker en sak men munnen säger något annat. Även minnet sviktar ibland. Trots detta så är Helena tillbaka med sin musik och sjunger och spelar. Hon uppträder nu vid olika evenemang och musikstunder. Hon och mamma Gunilla föreläser också om resan tillbaka.
Mellan pratet underhöll Helena med sång och flöjtspel kompad av Gunilla på gitarr. Det var en intressant berättelse vi bjöds på från två mycket starka, kämpande kvinnor. Deras berättelse visar att man ska aldrig ge upp hur mörkt det än ser ut. Det blev en solskenshistoria