Hembygdsdag för skolelever

Textstorlek:

Ramnäs-Virsbo hembygdsförening bjöd in elever från Virsboskolan till hembygdsdag i Gnarp den 17 maj. Fyra vuxna och tolv barn kom till det vackert belägna Gnarp. Ägarna till detta smultronställe Elisabeth och Leif Söderström låter oss husera i det gamla gårdsmuseet en gång på våren då eleverna läser hembygdskunskap. Elisabeth är den åttonde generationen brukare på gården som ligger vackert med utsikt över Virsbosjön.

Vi delade upp klassen i två grupper. Den ena gruppen fick följa med skolfröken Birgitta som berättade om sin skoltid. Den andra gruppen fick vara i köket där Leif hade tänt i vedspisen så att vi kunde värma vatten till tvätt och rosta kaffebönor. Eva hade med sig en separator och en kanna mjölk och visade hur man separerade mjölk, barnen såg storögt på när mjölk rann ur ena pipen och grädde ur den andra. De fick även vara med och dra veven, vilket var en vanlig barnsyssla förr.

Hon visade även hur man gjorde smör med hjälp av grädde och elvisp, smöret tvättades, saltades av avsmakades på kex.

Den trevliga dagen avslutades med aktiviteter ute i trädgården med att gå på styltor, bära vatten med ok, tvätta med hjälp av tvättbräde och till sist säcklöpstävling.