Hembygdsförening 60 år

Textstorlek:

60 årig förening firades med ett stort kalas. Det var nämligen Bysala Hembygdsförening som har funnits till i 60 år och det måste firas.

Ulf Lindström, Barbro och Johnny Strömberg från Skinnskattebergs Hembygdsförening deltog i firandet i Bysala hembygdsgård. 78 personer var anmälda och 76 personer kom till kalaset i Hembygdsgården i Bysala. Det blev en mycket trevlig eftermiddag med god mat och kaffe och kaka. Ordförande i Bysala Hembygdsförening, Kristina Engbom, hälsade alla hjärtligt välkomna. Vi tittade på en nyinspelad cd-skiva från Bysala. Den cd:n finns att köpa. Här i Bysala sker inte något automatiskt, för utan kvinnorna i föreningen blir det inget firande. Tänk att det är lika i Skinnskattebergs Hembygdsförening, utan ”kvinnfölk” blir det ingen fest och inget firande.
Ordförande i Skinnskattebergs Hembygdsförening, Johnny Strömberg, överlämnade en blomstergrupp och tackade Bysala Hembygdsförening för ett gott samarbete när det gäller tidskriften Bygd och Bruk, som vi tillsamman med övriga föreningar i kommunen jobbar med.

Bysala Hembygdsförening startades i början av 1950- talet, det var kvinnorna i byn som kom med idén, vi behöver en samlingslokal för att träffas i. Första mötet höll föreningen den 5 januari hemma hos familjen Nordin i Bysala och Verner Olsson blev ordförande och man bestämde att föreningen skulle kallas för ”Hembygdens väl”.
Godtemplarlokalen Frideborg var en lämplig lokal men IOGT som var ägare sa nej.
Fabrikören Verner Ahlqvist sa, visst ska vi ha en hembygdsgård, och med det så skänkte han marken där nuvarande hembygdsgården står på. Byborna ställde upp mangrant och hjälptes åt att ställa iordning marken. En loftbod från Gräna i Färna, inköptes av Domänverket, den plockades ner och märktes upp. Den 16 augusti 1959 invigdes loftboden på den nya platsen som i dag är ett mycket fint hembygdsmuseum.
Den 13 januari 1961 köpte man av Domänverket, fastigheten Gårdshammar i Bockhammar, den plockades ner och byggdes upp invid loftboden. Den 29 juni 1963 kunde föreningen hålla sin första välbesökta auktion i sin nya lokal. Allt arbete med föreningen sker med frivilliga insatser. Det nuvarande namnet, Bysala Hembygdsförening, beslutade man att ta den 6 februari 1963.

 

Text och foto: