Information om demensboende i Norberg

Textstorlek:

På SPF:s Seniorernas månadsmöte den 17 oktober inledde först sekreteraren Runa Parmerts med att välkomna oss och även då besöket av Monica och Susanne som arbetar på Mellangården på Öjersbo i Norberg. Det är en dagverksamhet för människor som är dementa.

För att få vara på dagverksamheten behöver man först ett beslut från biståndsbedömarna i kommunen. Men först måste man gå igenom en demensutredning på vårdcentralen.

Dagverksamheten finns för att stötta och avlasta anhöriga. Man får börja en dag i veckan och så går man sakta upp till tre gånger i veckan. Har man hemtjänst ingår detta i samma pris.

Här är en lugn och rofylld tillvaro som börjar kl halv tio med frukost och läsande av morrontidningen samt efter detta sittande gymnastik. Sen delas gruppen som är högst sex stycken upp i två eller flera delar. Grupperna kan då få gå promenad, spela spel, sjunga eller annat.

På sommaren fInns det höns, odling av grönsaker och blommor och huggning av ved för de som vill det.

Kaffe vid 14.15-14.30 därefter hemgång med färdtjänst oftast.

Dagverksamheten har funnits från år 2000. Två anställda som då är Monica och Susanne.

Susanne är ledig på tisdagar då en extra hoppar in på Mellangården. Susanne har då hand om människor som behöver hjälp med syn- och hörselfrågor. Hon åker hem till människor och hjälper till med detta och det är kostnadsfritt.

En bra information om vad det finns för hjälp att få.

Monica och Susanne fick varsin blomma som tack för informationen de gav och kaffe och smörgås och kakor serverades till alla de som lyssnat.