Invigning av byggnadsminne

Textstorlek:

Braheholmens paviljong invigdes som byggnadsminne den 15 juni. Ca 60 personer åkte över till holmen från Axholm för att delta i den högtidliga ceremonin.
Fem små båtar åkte med deltagarna i sjörännan bland blommande, högresta svärdsliljor och blanka, runda näckrosblad. Solen värmde och luften doftade sommar.
Utsikten från holmen var hänförande. Fläckebo kyrka, himlen och de vita små molnen speglades i det stilla liggande vattnet. Sjövattnet glittrade av solreflexer och skiftade i blott och grågrönt. Naturen på holmen omgiven från alla sidor av vatten andades lugn.
När alla intog plats på bänkarna kom dagens hederstalare Minoo Akhtarzand. Landshövdingens tal handlade om hur samverkan mellan länsstyrelse, hembygdsförening och kyrka gjorde möjligt att utse byggnaden på Braheholmen till byggnadsminne nummer 49. Talet innehöll även historiska fakta kring Axholms slott och den romantiserade kärlekssagan mellan Ebba Brahe och Gustaf II Adolf.
Mänskliga känslor och samverkan mellan människor var även temat i kontraktprosten Kenth Johanssons tal.
Jan Carlsäter berättade om Axholms slotts som stod på holmen under 1600-talet och nuvarande mini-kopia av slottet uppförd under 1800-talet.
Efter alla tal skruvade landshövdingen fast märket för byggnadsminne på paviljongens dörr. Detta åtföljdes av entusiastiska applåder och livlig fotografering.
Firandet fortsatte med 1700-tals dansuppvisning till levande musik.
Efter flera timmar på holmen smakade det gott med lunch-macka och kaffe som länsstyrelsen bjöd på.
Till sist fick man bege sig till bryggan för hemfärd. Detta var inte en minut försent, eftersom mörka moln började dra över himlen.
Alla var nöjda med den välordnade invigningen och inte minst den valda tidpunkten som bjöd på en behaglig vistelse på holmen. Ett stort tack till alla som arrangerade detta förträffliga evenemang!