Jubileum

Textstorlek:

Skinnskattebergs Hembygdsförening firade 60 år med ett stort kalas och underhållning
Den 23 oktober var S:t Davidsgården i Skinnskatteberg fylld med firande medlemmar från Skinnskattebergs Hembygdsförening. 63 personer kom till festligheten. Det var inte bara medlemmar från kommunen utan även gamla Skinnskattebergsbor som har flyttat till annan ort återvände för att vara med och fira. Vid honnörsbordet satt hedersmedlemmarna Barbro och Yngve Gunnarsson från Kolsva. 1977 fick dom Hernfrid Barks kulturpris för sitt arbete med att bevara Karmansbo smedja och herrgård och 1978 blev dom utsedda till hembygdsföreningens hedersmedlemmar.
Mildred Eriksson och Bernt-Olov Johansson har båda varit med i hembygdsföreningen sedan starten 1955. Ulf och Inger Lindström, Britt Lindberg och Olle Fernkvist är alla 30-åriga medlemmar i föreningen. Olle Fernkvist var föreningens förre ordförande. Samtliga fick en blomsterbukett av hembygdsföreningens nuvarande ordförande Johnny Strömberg. Det var sång och musik under hela kvällen. Bertil Olsson spelade och sjöng både egna och andras visor. Rolf ”Snaggen” Andersson och Ingemar Johansson med fioler, spelade gamla folklåtar och polskor. Snaggen som är uppväxt i Skinnskatteberg berättade hur det har sett ut på gamla bruket när han var barn. Gamla bruket var centrum en gång i tiden berättar Snaggen. All industri låg här efter Hedströmmen under 1800- talet fram till början av 1900- talet. Där fanns smedjor, valsverk, sågverk som drevs av vattenkraft. Det fanns även en kvarn som drevs av vattenkraft och den minns Snaggen. Per-Åke Folkesson, en hejare på att spela dragspel, spelade flera låtar under kvällen
Det blev många applåder till musikanterna under kvällens gång. Skinnskattebergs Hembygdsförening fick under kvällen blommor och presenter. Nils Reuterhäll och Sören Lundberg från Bysala Hembygdsförening överlämnade en fin blomma. Ett gammalt fint sparur samt en penninggåva skänktes av Anders och Margareta Nordenbris. När man stoppade i en enkrona i uret så gick det ett dygn. Mildred Eriksson, Nelly och Sören Juhlin skänkte lotter. En av lotterna gav en liten vinst.

Text och foto: Johnny Strömberg