Konstnären Anna Toresdotter ger färgstark kurs i Köping

Mitt Västmanland - Solbelysta gavlarSolbelysta gavlar.
Textstorlek:

Under två dagar 9-10 mars var konstnär Anna Toresdotter åter i Köping på den gamla kungsgården Ströö Gård, med kursen Färgens Värld.

14 deltagare anlände beväpnade med staffli, penslar och färg. En del var med på förra kursen i september, då man lärde sig måla ljus, andra var nya ansikten.

Vad Anna vill lära ut nu är till exempel ”Vad säger färgerna om min personlighet?” ”Hur ser mitt personliga färgval ut och hur utvecklar jag den skalan?”

Anna varvar teori med praktiska övningar. Bland annat färglägga en teckning hon förberett, där man ska få fram en solbelyst gavel genom att hitta en bakgrund som framhäver förgrunden, skapa en varm belysningsfärg, en kall skuggfärg samt använda ”luftperspektiv” i koloriten för att få landskapet att försvinna bortåt. ”När man väl satt igång har man glömt hälften”, suckar någon men i genomgången efteråt klarnar resten.

I Annas eget måleri ser man hur hon använder dessa kunskaper. Hennes nästa separatutställning i Sverige blir Edsviks Konsthall, Sollentuna.

Anna visar ett klurigt tredimensionellt pussel, ”Kolormondo” vars konstruktör fått uppfinnarpris. Med hjälp av den beskriver hon färglärans olika begrepp som kulör, mättnad och valör. ”Jag målar inte så mycket, jag stickar mest, berättar en av eleverna, men då har jag ju också nytta av att förstå mig på färg!”

Deltagarna får också lära sig hur Ittens färglära, som oftast används inom måleriet, skiljer sig från det färgsystem man använder i färgaffären för att bestämma en väggkulör, NCS -systemet.

Olika övningarna avlöser varandra och varvas med fika och lunch. När kursen lider mot sitt slut är man full med nya kunskaper.