Midsommarfirande i Seglingsberg

Textstorlek:

Ramnäs-Virsbo hembygdsförening arrangerar midsommarfirandet i Seglingsberg sedan 2004. Den gamla traditionen lever vidare sedan slutet av 1800-talet då brukspatron anordnade firandet.

Årets firande lockade som vanligt många besökare. Musikerna Helga och Åke Larsson med ungdomarna Hanna, Johan och Frida underhöll oss med musik och skönsång.

Tolv klykbärare iklädda nya tröjor med midsommartryck reste den smyckade stången.

Därefter var det dags för dans runt stången som leddes av Helga och Åke. Man fick dansa både gamla och nya ringlekar.

Den vackra stången, som korades som Sveriges näst finast av ICA-kurirens läsare för många år sedan, bär inga blommor men olika sorters grönska. Den pryds av en lingonrisrompa på 24 m som lindas runt stången.

Längst ner sitter den största ringen som är klädd med lönnlöv, därnäst kommer bågen vars nederkant är klädd med lönnlöv och överdel med liljekonvaljbuketter. I bågen sitter två trädockor med röda klänningar och spetssjalar, under sig har de varsin glanspappersklädd boll(ägg).

Nästa ring består av liljekonvaljbuketter och ovanför den finns en ställning med fyra dockor som dansar i vinden.

Trekanten är klädd med eklöv och har två bollar i vardera änden. Ovanför den finns solen som är klädd med glanspapper. Den översta ringen består av lingonris.

Högst upp spejar polisen som håller ordning på festdeltagarna och där sitter också vimpeln.

Förberedelserna tar många dagar i anspråk där många hjälpsamma händer behövs för att ro det hela i hamn, och vi är glada att så många vill fira den här fina traditionen med oss