Midsommarfirande på hembygdsgården i Skinnskatteberg

Mitt Västmanland - Sören Bergman med sin "Grålle" kokmmer med folkdansarnaSören Bergman med sin "Grålle" kokmmer med folkdansarna. Foto: Johnny Strömberg
Textstorlek:

Midsommarfirandet vid Skinnskattebergs hembygdsgård drog mycket folk även i år. Dagen före midsommarafton började förberedelserna. Det plockades blommor i massor. Björkruskor till dekorationer runt trappor och entréer och till stången hämtades i skogen.

Delar ur gamla folkdanslaget med Britt-Marie Risberg i spetsen är ett pålitligt gäng, de såg till att midsommarstången blev klädd. Vanja och Bertil Leneklint binder alltid kransarna och ser till att det kommer in vinster till lotteriet. Kökspersonalen förberedde allt i köket och det är ett ovärderligt gäng.

Firandet på midsommarafton började klockan 14, men redan klocksan 13 kom de första. Folkdansarna kom till hembygdsgården klädda i sina fina folkdräkter och de åkte på björkrisat traktorflak. Sören Bergman med sin ”Grålle” rattade säkert fram detta gäng till entrén. Spelmänen Pelle Brant och svågern Torbjörn Johansson, två duktiga och härliga spelmän, stod för musiken även i år. Lena Teljebäck ledde dansen runt midsommarstången med bravur. Dansarna med spelmännen i spetsen tågade in på hembygdsgårdens gräsmatta efter tonerna av Äppelbo gånglåt.

Midsommarstången restes med vana händer av dansarna. Jan Nordgren skötte veven till spelet i vanlig ordning. Eva Teljebäck satte igång med dansen och barn och gamla började ringdansen.

Efter dryga timmen med dans och musik blev det lottdragning. Fyra ringar med lotter var snart slutsålda och alla väntade på att sitt nummer skulle ropas upp. Fiskdammen var det kö till, så påsarna tog snart slut. Isak Strömberg var pojken som såg till att det blev napp varje gång. Närmare trehundra betalande och lika mycket barn besökte hembygdsgården denna midsommarafton. Vi i hembygdsföreningen är nöjda med årets midsommarfirande.