Museebesök i Köping

Mitt Västmanland - Barbro StrömbergBarbro Strömberg tar en provtur på cykeln. Foto: Johnny Strömberg
Textstorlek:

Vi som jobbar med tidskriften Bygd och Bruk var till Köping på studiebesök. Vi började på KUJ Museiförening där Bernt Jansson, en eldsjäl i föreningen, tog emot oss i den gamla stationen där museet är beläget.

Bernt berättade att första sträckan gick mellan Köping och Uttersberg och fick namnet KUJ (Köping Uttersbergs järnväg). Sen byggde Riddarhyttans AB en järnväg mellan Riddarhyttan och Uttersberg som fick namnet URJ (Uttersberg Riddarhyttans järnväg). Senare enades man om att slå samman båda järnvägarna och då bildades KURJ (Köping Uttersberg Riddarhyttans järnväg).

Karl Åke Nordebring visade och berättade om arbetet med att renovera gamla vagnar och en dressin som stod i verkstaden. SJ övertog KURJ 1952 och då ersattes ångloken mot diesellok. Ett sådant lok har föreningen att visa upp. Det går även att köra loket på en banstump på cirka 300 meter. Efter besöket hos KUJ-museet började vi känna av hungern och åt lunch på Järnvägsrestaurangen.

Vi avslutade dagen med ett besök på Bil- och teknikhistoriska museet. Vi fick en guidad tur under ledning av Bengt Magnusson. Hans kunnande var stort och där vi se många fina gamla bilar, motorer och tävlingsbåtar. Vi tittade bland annat på en jättefin personbil tillverkad år 1907 av VABIS i Södertälje.