Nationaldagsfirande i Fläckebo

Textstorlek:

Nationaldagsfirande i Fläckebo
Nationaldagen den 6 juni, äntligen är det sommar.
Svenska flaggan, blå som himlen och gul som solen, så lik himlen idag, vajar i den svaga vinden. Fanbäraren ikläd dala folkdräkt följs av ca 60 personer ner för kyrkbacken på väg mot Gammelgården i Fläckebo.
Folkmusik ljuder över lummig försommargrönska. Bänkarna är framställda, kaffebordet är framdukat, museet med utställningen ”Folkskola 175 år ” är klar och invigningsbandet är spänt över räcket till den nya utsiktsplatsen mot Fläcksjön.
Idag invigs de nya handikappsanpassningarna och utsiktsplatsen vid Gammelgården.
Ordförande i Hembygdsföreningen hälsar alla välkomna till firandet av Nationaldagen.
Salaortens folkdansgille uppträder till tonerna av levande musik.
Årets talare är Bernt Götelid. I sitt tal tar han lyssnarna på utflykter till gammal- och ny svenskhistoria, därefter står kaffe på programmet.
Efter kaffet är det dags att inviga förbättringarna vid Gammelgården. Karin åker fram i sin rullstol till utsiktsplatsen där invigningsbandet skall klippas, hon klipper den och detta följs av applåder.
En del personer sitter kvar på bänkarna, andra söker sig till Magasinet för att se utställningen. Flera äldre känner igen föremålen från sin tid i skolan. Utsiktsplatsen är en succé, alla vill prova på att stå där och njuta av kvällssolens solstrålar.
Men allt måste ha ett slut, så flaggan halas. Alla står upp och sjunger nationalsången.
Det är härligt att vi fick ett strålande sommarväder på självaste Sverige dagen. Leve Sverige!