Nationella strokedagen i Fagersta

Textstorlek:

Nationella strokedagen 10 maj 2016

Årets nationella strokedag uppmärksammades med ett möte på Malmen i Fagersta.
Mötet öppnades vid 13.30 av vice ordföranden Karl-Erik Davidsson som hälsade alla välkomna till dagens träff.
Därefter startade dagens underhållning Kalles gäng med en stunds musikunderhållning med dragspel, munspel och lite sång.
Vid 14 var det dags för ordföranden i strokeföreningen Västmanlands län, Ove Puisto att berätta delar ur sitt eget liv med stroke, han berörde även riskfaktorer för att kunna komma att drabbas av stroke.
Därefter var det dags för Anhörigstöd i Fagersta att berätta om vad de har att erbjuda de anhöriga. De erbjuder råd och stöd, kan även hjälpa till med stödpersoner för avlösning i hemmet.
Nu blev det dags för en presentation av Frivilligcentralen genom frivilligsamordnare Ann-Sofie Stefansson.

Här följer lite fakta:
Frivilligcentralen startades upp 1999 i projektform på tre år av Karin Wester och Ulla Burman som var frivillig.
I dag ligger frivilligcentralen under socialnämnden och tillhör vård och omsorgsavdelningen. Eva Blomberg är avdelningschef. Vår enhetschef är Sabina Ramström som också är biståndshandläggare i kommunen.
Vi bedriver en öppen verksamhet dvs. ingen biståndsbedömning och inga särskilda krav. Vi anordnar underhållningar, marknader, cruising, frågesport, pyssel mm. Många har i uppdrag att följa med äldre till sjukhus, tandläkare, frissa, fotvård etc. Det finns även personer som går hem till någon äldre eller till en avdelning och fikar, pratar, promenerar med dem.
Nu fick Bertil Ericson, föreningens nye kassör tillika sekreterare presentera lite mer om föreningens kommande verksamhet.
Efter dessa informationer var det fritt fram för besökarna att besöka Anhörigstöds utställning av bl a olika hjälpmedel. Kalles gäng fick återigen chansen att underhålla. Dagen avslutades med en gemensam fikastund. Därefter gick alla ut i det underbara sommarvädret med ca 25 grader på termometern.
Text och foto: Ola Kågenäs, Stroke Västmanlands län