På resande fot

Textstorlek:

Den årliga bussresan med Ramnäs-Virsbo Hembygdsförening gick i år söderut. Vi reste till Mariefred för en ångtågstur Mariefred-Läggesta på de smalaste spåren som funnits för allmän trafik, 600 mm spårvidd.

Lok och vagnar är original från tiden 1890-1920 och drivs av museiföreningen ÖSIJ. Den medföljande konduktören i tidstypiska kläder klipper din kartongbiljett. Stationshuset är från slutet av 1800-talet.

Efter tågresan intogs lunch i Malmköping och nästa stopp blev Jürss mejeri i Hälleforsnäs, där vi fick provsmaka och inhandla goda ekologiska ostar med tillbehör.

Gråfors samlingar blev vårt sista besök. Paret Gråfors har samlat på nostalgiska föremål i över 60 år. Museet har ett tjugotal rum fyllda med föremål från golv till tak. I det 50-tals inredda caféet avnjöts kaffe med dopp.

För den motorintresserade finns Sveriges äldsta två-taktare, Blomster från 1902 att beskåda

I lanthandeln finns läskedrycken Tumba special. Drycken slutade tillverkas runt 1950 och blev bortglömd i över 50 år. Änkan efter ägaren på det nedlagda bryggeriet hittade det hemliga receptet, som nu finns i Gråfors samlingar, och tillverkas i liten skala av ett bryggeri i Dalarna.

Resekommittén har än en gång lyckats sätta ihop en mycket trevlig och intressant resa