Polisen föreläste om stöldskydd

Textstorlek:

STROKEFÖRENING SÖDRA BERGSLAGEN höll ett öppet möte på Malmen den 22 november och ett 20-tal åhörare kom för att höra Petronella Hjertqvist från Polisen berätta om vad man kan göra för att skydda sig från stöld av olika slag och inbrott. Hon berättade först om polisens nya organisation och brist på personal, då många slutar och så blir distrikten så mycket större än tidigare. I yttre tjänst finns idag 23 poliser och det är hälften så många som för 1½ år sedan med ökad arbetsbelastning som följd. Petronella har själv arbetat i 26 år som polis, så hon har sett personalminskningen på nära håll.

Under mötet fick åhörarna säkerhetstips av polisen. De vanligaste brotten som äldre råkar ut för är stöldbrott i hemmet på dagtid. Öppna inte dörren för okända och var uppmärksam på olika knep de använder. Ha alltid dörren låst! De ser inte farliga ut och är artiga och trevliga och är duktiga skådespelare. De kan erbjuda sig bära upp varor, när du handlat. Tacka nej till den hjälpen!
Om de säger sig komma från hemtjänst, kommunen, hantverkare, fastighetsskötare eller polis, så fråga efter legitimation eller ring till den de säger sig representera. Ha också säkerhetskedjan på, för då kan de inte tränga sig in. Ha gärna en telefon i handen, om du öppnar.

Utomhus kan man råka ut för ficktjuvar och säkrast är att ha plånboken innanför ytterkläderna och herrar skall inte ha den i bakfickan. Lägg aldrig handväskan i varukorg, rullatorkorg eller kundvagn! Ha inte handväskan hängande på ena axeln och lägg handen över låset! Koden till bankkortet får inte förvaras i plånboken tillsammans med bankkortet. Man kan lätt ändra till samma kod för alla kort, så är det lättare att komma ihåg den och håll handen över när du knappar in koden i affären eller bankautomaten. Ta inte emot någon hjälp! Se till att du stoppar ner kortet i plånboken direkt efter användningen.

Om en telefonförsäljare ringer upp, så tacka direkt nej och lägg på luren! Ibland ringer någon och utger sig vara släkt och behöver låna pengar. Även här är det säkrast att bara lägga på luren. Din släkt kommer förmodligen och hälsar på om de vill ha hjälp.

Just nu är det blomförsäljare i farten och de ger dig gärna en kram. Pass upp! De är fingerfärdiga och kan tömma dina fickor medan de kramas.

Med dessa goda råd i minnet, så hoppas vi att ingen behöver ringa och anmäla något av ovanstående. Om det händer, så ring och anmäl direkt och spärra bankkortet!

Birgitta Davidsson