Resa till vikingatiden

Textstorlek:

”En resa till vikingatiden”, den 21 maj i Fläckebo vid Gammelgården

Det är en solig, dock något kylslaget förmiddag. Luften är mättat med doft av blommande hägg. Fläcksjön ligger blankt och reflekterar solstrålarna, gräset är saftigt och försommargrönt. Fågelkvitter är det enda ljud som hörs.
Några medlemmar från Fläckebo hembygdsförening iklädda vikingakläder står vid Magasinet på Gammelgården och väntar på besök från lågstadiet i Kilboskolan.
Plötsligt hörs det glada rop och ljudet av 25 par springande barnafötter mot Gammelgården. Barnen är uppspelta, en annorlunda skoldag i det fria uppfyller dem med stora förväntningar. Hunden som är med på utflykten väcker flera frågor som måste besvaras på en gång.
Guiderna, ”de gamla vikingarna”, berättar om den märkliga Odendisa-runstenen som står på Gammelgården. Stenen är rest till minne av en vikingakvinna, det är väldigt ovanligt. Stenens runor ger oss information om viken samhällsställning kvinnan hade på vikingatiden. Hennes ställning var stark. Kvinnorna tog hand om gården när männen var borta och krigade. Vikingakvinnorna tog även hand om sina släktingar.
Flera vikinganamn finns med på stenen inristade i runskrift, dessa namn är inte vanliga idag.
”Vikingarna” berättar om vad som står på runstenen, visar vilka kläder man bar, maten de åt m.m. Guiderna berättar vidare om vikingarnas vardagssysslor, musik och fest. Ett litet smakprov på vikingadans finns också med på programmet.
Barnen är uppslukade av berättelsen, de lyssnar moltyst men sedan sträcks många ivriga händer upp, för att det finns flera frågor att ställa och även något intressant att berätta.
I skolan har eleverna redan läst om sten- och bronsåldern, runskrift är inte obekant heller. Gammalt hantverk som t.ex. att karda ull har de också provat på, så de känner igen redskapen.
”Resan till vikingatiden” är det femte tillfället som Fläckebo hembygdsförening genomförde, i samarbete med Västerfärnebo-, Heden- och Kilboskolan, så kallad RIK-skolan (Rörelse, Idrott och Kultur). Mötet mellan gamla och unga är ett uppskattat arrangemang och det finns önskemål från skolorna om att fortsätta samarbetet med hembygdsföreningen.