Sillsexa

Mitt Västmanland - Det lilla julbordetDet lilla julbordet. Foto: Johnny Strömberg
Textstorlek:

Den 7 november var det stor fest i S:t Davidsgården. Skinnskattebergs hembygdförening hade sin årliga sillsexa för alla som under året hjälpt till i föreningen på olika sätt. Nationaldagen, midsommar, sommarkafé och arbete med att underhålla inventarier är dagar som frivilliga har varit till stor hjälp. Nytt för i år är att hembygdsföreningen har haft underhållning på lördagar under kafédagarna och även ”artisterna” var bjudna. Vi var 26 personer som kom till kalaset.

”Det här är ett litet julbord”, var det en som sa. Det kan ju stämma, för här fanns det allt från inlagd sill och rödbetssallad till Janssons frestelse, prinskorv och julskinka, ja allt som man kan önska sig på ett litet julbord.

Underhållningen stod Bertil Olsson och Ingemar Johansson för. Bertil spelade och sjöng egna visor, och berättade historier och skrönor. Ingemar Johansson behövde inte sin fiol i dag, han berättade minnen från sin barndom. Historier och skrönor och några kommer man att känna igen i tidskriften Bygd och Bruk nr 2, som snart är till försäljning. Personerna som fixade all hemlagad mat var Ethel Smedberg, Barbro Strömberg, Britt Lindberg, Elsie Andersson och Monica Ladman.