Spring för livet – ett strokeföredrag

Textstorlek:

Spring för livet – var rubriken på den föreläsning om sitt liv tillbaka efter stroken 2003 som Annelie Torsfeldt Heikenborn höll i Köpings stadsbibliotek, en regnig och blåsig tisdagskväll den 7 oktober, kl 19.00.

Annelies anhöriga fick direkt efter hennes stroke i december 2003 informationen att hon troligen inte skulle överleva. Hon var vid insjuknandet gravid med sitt andra barn.
Hennes dåvarande make fick då frågan och ta beslutet, ska vi försöka att rädda din fru eller barnet?
Tillägas kan att Annelie utan att själv veta om det blev mor till en son på ca 1,5 kg som idag mår bra och med andra ord är ca 11 år.
Annelie hade vid insjuknandet ett bra och välbetalt arbete inom bankvärlden, en son och make, eget hem med andra ord en bra tillvaro som inom några timmar rycktes undan.
Hennes närmaste släktingar ombads att komma och ta adjö av henne på sjukhuset, eftersom hon förmodligen inte skulle överleva!
Annelie själv som inte var medveten om vad som hände runt omkring henne, upplevde att hon befann sig på en lugn och rofylld plats.
Efter ett tag började hon vakna till och då genast sätta upp mål för framtiden, hon fick ex vis en enorm lust att börja springa när hon väl hade kommit i en rullstol.
Det innebar att hon började sätta upp en målbild inom sig som slutade med att hon skulle klara att springa ”Tjejmilen”!

Att springa hade varit bland det värsta hon visste under skolåren.
Efter lång rehabilitering stod hon slutligen på startlinjen, och lyckades även att genomföra loppet.
Detta var något som hennes läkare närmast betraktade som ett mirakel.
Annelie talade mycket om ”tankens kraft” och lät publiken bl a delta i några experiment som fick oss alla att inse att det går att utföra sånt man inte trodde var möjligt.
Hon hade en bild med texten ”Min verktygslåda”.
Här några av verktygen hon själv har använt sig av;
*Målbilder/visioner
*Acceptans
*Mindfulness/meditation
*Envishet dvs driv!
*Humor/Glädje
Annelie fick genom sin berättelse om vägen tillbaka efter stroken det att glittra i ögonen av tårar på mer än en av åhörarna.
Strokeföreningens ordförande Ann-Margreth Persson överräckte en symbolisk blomma samt en blomstercheck efter avslutad föreläsning, dessutom fick hon en Köpingsmugg från bibliotekets Gunilla Lindkvist, samt en stor applåt från publiken som uppgick till drygt 30 personer. Detta hade fler behövt lyssna till.
Text och foto: Ola Kågenäs, Stroke Västra Mälardalen