Strokedagen i Södra Bergslagen

Mitt Västmanland - Strokedagen i Fagersta
Textstorlek:

Strokedagen 14 maj

Vi var på Malmen i Fagersta den 14 maj.

Vi var cirka ett 30-tal personer som hade mött upp. Vår ordförande Fritz Monin hälsade alla välkomna och gick igenom dagens program. Efter en stunds mingel var det dags för en halvtimmes ”sittgympa” med Raili Eriksson. Därefter tid för återhämtning, det vill säga kaffepaus. Sista programpunkten var en uppskattad föreläsning om stress & återhämtning av Annika Elmeblom hälsokoordinator på Mitt Hjärta i Fagersta.

Stress är i grunden positivt men långvarig stress utan återhämtning är negativt och kan leda till olika sjukdomar, till exempel hjärtinfarkt, stroke, värk i kroppen och diabetes typ 2. Stress är obalans mellan krav och förmåga. Hjärnan kan inte skilja på riktiga hot eller tankar, vi kan tänka oss stressade och andas oss lugna. Tankar, känslor och tolkningar skapar stress. Återhämtning är viktigt både för kropp och knopp!

Annika lämnade exempel på återhämtning, till exempel sitta i en stol i trädgården och bara njuta, lösa korsord, sticka/virka, avslappningsövningar med mera. Hitta ditt eget sätt att koppla av med det du tycket är roligt. Lär dig säga nej!

Strokesköterska Arja Nygren fanns på plats för de som ville få blodtrycket kontrollerat.

 

Text: Irmeli Andersson, föreningens sekreterare