Strokestödgruppen i Kolsva på utflykt

Textstorlek:

Torsdagen den 13 november samlades medlemmar ur stödgruppen i Kolsva under ledning av Kerstin Herbertsson, Brukskyrkan i Kolsva, för att åka på ett litet annorlunda studiebesök. Kerstin hade nämligen bokat in oss hos zoologiske konsevatorn Magnus Jansson i hans ateljé/verkstad i Travarbo mellan Himmeta och Medåker.
Tyvärr var det endast ett knappt tiotal ur stödgruppen som kom till samresan.
De som kom upplevde dock en intressant eftermiddag. Magnus som är drygt 30 år tog emot oss utanför sina lokaler och hälsade oss välkomna. Han berättade om sin start som konservator för ca 10 år sedan. Det började som en hobby sedan fick han går som lärling hos Roland Börjesson i Skara. Han var där i tre år på slutet som anställd konservator. År 2004 bestämde han sig för att starta eget. Till sin nuvarande ateljé och verkstad i Travarbo flyttade han 2005. Han hyr lokalerna och bor granne med Travarbo Gårdsbutik & Vilt.
Magnus specialité är halvstora och stora däggdjur, han har deltagit i ett flertal tävlingar med flera segrar som resultat, bl a svensk mästare 2010, 2012 & 2013 samt mästare i stora däggdjur 2014.
Efter avslutad visning gick gruppen in till Travarbo Gårdsbutik & Vilt, där vi fick möjlighet att inta medhavd fika samt handla bland annat kött, marmelader och honung.
Något som flertalet av oss gjorde. Vid halv fyra tiden skildes vi åt ute i det novembermörka grådiset för att återvända hem, efter en mycket givande eftermiddag.
Tänk vad mycket det finns att se och uppleva inom vårt närområde om bara fantasin och kunskapen finns.

Text och foto: Ola Kågenäs, Stroke Västmanlands län