Utflykt med Strokeföreningen Västra Mälardalen

Mitt Västmanland - Besök på Sörby HerrgårdFoto: Ola Kågenäs
Textstorlek:

Stödgruppen i Kolsva hade vid sitt septembermöte beslutat att besöka Sörby Herrgård mellan Valskog och Arboga den 18 oktober för att umgås, fika och smaka på smörgåsbakelse med räkröra, herrgårdens specialitet. Eftersom Arbogas stödgrupp inte hade haft någon utflykt ännu under höstterminen så ordnade vår stödgruppsansvariga Mary Svahn-Hansson så att de som hade tid och lust från gruppen blev upphämtade för att följa med på detta herrgårdsbesök.

Vi välkomnades till herrgården av ägarinnan Eleonora Gustavsson som, medan gruppen smakade av smörgåsbakelsen med kaffe, berättade lite om dess historia som var nog så intressant. Sörby har anor från Gustav Vasas tid. Det kungliga visade sig också genom namnen på de olika rummen som går att hyra för en natt, vecka eller vilket som passar. Så rummet Axel Oxenstierna kan bli ditt för en natt eller varför inte Maria Eleonoras rum.

Efter fikat gick vi en rundvandring på herrgården och beskådade bland annat dessa rum och några av oss följde med ner i källarvåningen och fick se bastu och jacuzzi. Vi besökte även ett möblerat källarvalv, som en vinkällare. Vår värdinna berättade även att Vita frun sägs vandra omkring i herrgården nattetid. Allt som bör finnas på en herrgård med andra ord. Ingen i gruppen träffade på frun i fråga under vårt eftermiddagsbesök och vid 16-tiden skildes vi åt för att var och en åka hem till sitt. Vi tackar vår ledare Kerstin Herbertsson för detta utflyktsförslag.

 

Ola Kågenäs