Välbesökt Lyskväll vid Långsvan

Textstorlek:

Kulturföreningen i Hed skapar nya traditioner

För första gången någonsin anordnades lördagen den 26 augusti en Lyskväll i Hed. Medan Arossextetten spelade stämningsfullt vid Sandviksbadet, samlades drygt 100 personer för att lyssna, umgås och gemensamt ta farväl av sommaren. När skymningen föll tändes en rad marschaller längs sandstranden och runt sjön hade ett antal boende också tänt marschaller vid strandkanten eller ute på små kobbar och stenar. Så vackert!

Lyskvällar är en finsk tradition som kom till Hälsingekusten för 25 år sedan. Lyskvällen firas alltid den sista lördagskvällen i augusti genom att man tänder eldar av olika slag vid strandkanten och här i Västmanland är det endast Västerås som tidigare arrangerat en Lyskväll. Enligt Wikipedia är ursprunget till seden ett firande i Venedig av att den förödande pestepidemin som utbröt år 1575 var besegrad. Seden kallas därför även ”Veneziansk afton”, ett begrepp som faktiskt lever kvar i Finland än idag.

Vi i Kulturföreningen i Hed ville utmana Västerås och testa idén med en lokal Lyskväll vid Långsvan. Vi bjöd in i närområdet, via flygblad i brevlådor och mun-till-öra-metoden. Resultatet överträffade våra förväntningar. De drygt 100 som kom minglade och trivdes. Korvgrillen gick varm i dubbel bemärkelse och såväl korv som dricka tog slut! Det blev en både rolig, vacker och minnesvärd kväll, där proffsiga Arossextetten verkligen bidrog till stämningen med sin härliga musik. Och – ja, vi hade tur med vädret!

Låter det trevligt? Boka då redan nu in den sista lördagskvällen i augusti 2018, för då gör vi om det. Med samma värme och gemenskap, fast med dubbelt så mycket att äta och dricka!

Styrelsen för Kulturföreningen i Hed