Värmlandsäventyr

Fotograf: Curt Axelsson Alfred Nobel guidar oss i sin våning.
Textstorlek:

Den årliga bussresan för medlemmar i Ramnäs-Virsbo hembygdsförening gick den 8 augusti till Karlsskoga.
Målet var Nobelmuseet i Björkborns herrgård.
Det blev en dramatisk inledning då självaste Alfred Nobel uppenbarade sig och berättade om sitt intressanta liv. Han föddes i Stockholm men flyttade redan som femåring till Ryssland med familjen och fick sin utbildning där. Vid 17 års ålder talade han fem olika språk.
Han var mycket teknisk och uppfinningsrik liksom sin far och lyckades redan 1860 få patent på dynamit och tändhatt för att göra sprängningar säkrare.
Under större delen av sitt liv bodde han i Paris men hade även en villa i San Remo. Två år före sin död köpte han AB Bofors, Gullspång i Karlskoga, en modern maskinpark som tillverkade kanoner och där kunde han bygga sitt laboratorium. Han bodde då i Björkborns herrgård.

Han dog med en stor förmögenhet och en önskan att instifta ett Nobelpris i fem olika ämnen. Släkten protesterade men hans unge assistent Ragnar Sohlman lyckades efter många års slit uppfylla Nobels sista önskan. Först år 1901 kunde det första Nobelpriset delas ut.

Efter denna dramatik tog vi oss till Strandgården för god och riklig lunch med utsikt över vattnet.

Nästa stopp gjordes i den lilla charmiga staden Nora. Guiden klev på bussen och berättade om de vackra byggnaderna vi passerade och Maria Langs Skoga medan hon lotsade vår chaufför på de trånga gatorna. Besöket avslutades naturligtvis med den berömda och goda Noraglassen.

Eftermiddagsfikat intogs i Uskavigården där vi kunde njuta av den vackra omgivningen. Mätta till både kropp och själ kunde vi tacka vår resekommitté och chaufför för en mycket trevlig dagsutflykt.

Laila Axelsson